Ziekelijk jaloerse Romello krijgt gewoon tbs

Vorig week lazen we over Romello (35), een charmeur met gestoorde trekken. Hij versierde Simone om haar in de maanden erna geestelijk kapot te maken....

Hoe kan Romello zo nonchalant in de rechtszaal zitten? Zijn advocaat hangt ook al achteloos onderuit in zijn stoel. Zien ze het gevaar niet aankomen? Zien ze niet dat officier van justitie Liesbeth Roebroek slechts één ding wil: tbs voor Romello.

Ha! Tbs - dat is onmogelijk. Je ziet het de advocaat denken. Tbs kan alleen worden opgelegd als de verdachte lijdt aan een ernstige psychiatrische stoornis of een persoonlijkheidsstoornis. Van Romello zijn geen psychologische rapporten beschikbaar. Hij weigert namelijk mee te werken aan elk onderzoek dat iets over zijn geestesgesteldheid kan zeggen. Dus is tbs onmogelijk.

Eerlijk is eerlijk - enkele dagen voordat de zitting zou beginnen, dacht officier Roebroek dit ook. Maar wat moet je met een vent als Romello (35), die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om sociaal zwakkere vrouwen te versieren, met ze naar bed te gaan en ze in de maanden erna fysiek en psychisch kapot te maken?

Van acht vrouwen weet justitie dat Romello ze langere tijd heeft bedreigd, mishandeld, verkracht en vastgehouden. Drie keer eerder werd hij daarvoor veroordeeld; in totaal tot 39 maanden cel. Dus nu is het tijd voor tbs, vinden ze bij het Openbaar Ministerie.

Daarbij hebben ze een strategie bedacht die rust op vijf pijlers:

Het dossier: dik pakket. Bevat naast alle verklaringen van Romello's laatse slachtoffer Simone ook een flinke stapel oude zaken. Acht vrouwen deden eerder aangifte. De zaken staan bewust in het dossier om de 'vaste modus operandi' van Romello te laten zien. Slimme zet - maar officieel geen bewijsmateriaal!

Romello's advocaat: Romello vertrouwt niemand. Ook zijn raadsman niet. De vorige liet hij vallen omdat die tijdens de zitting de officier van justitie een knipoog gaf. Zijn nieuwe advocaat is een keurige vlottebabbelkerel die door de paranoïde houding van zijn cliënt weinig anders kan doen dan de 'er-is-onvoldoende-bewijs'-strategie hanteren. Lijkt niet geïnteresseerd in het lot van zijn cliënt. Houdt bovendien geen rekening met tbs. Onderschat dus z'n tegenstander.

Romello: Zegt zelf tegen de rechter: 'Zegt u nou eerlijk, welke politieman is eerlijk? Welke officier van justitie?' Hij vertrouwt alleen zichzelf. Zat twee keer in het Pieter Baan Centrum maar weigerde pertinent mee te werken aan elk psychiatrisch en psychologisch onderzoek. 'Ik ben niet gestoord.'

Het enige wat bekend is over zijn geestesgesteldheid komt uit een dun rapportje van een psycholoog, mei 2004: 'Mogelijk is sprake van een ziekelijke stoornis, maar dit kon niet voldoende worden onderzocht. Er zijn aanwijzingen voor afhankelijke en antisociale persoonlijkheidstrekken.' Voelt zich na drie veroordelingen onkwetsbaar. Denkt dat hij met zijn charme de rechtbank kan bespelen. 2

De voorzittende rechter: een mazzeltje voor het OM, is Edzard Koning (60). Heerst in de rechtbank als de oude leeuw met opstaande manen. Geen rechter in Rotterdam is zo fair als hij. Geboren Groninger. Is nu bijna elf jaar rechter. Toch schuilt in hem nog altijd de officier van justitie die hij vroeger was. Zijn ondervraging van verdachten is vlijmscherp. Durft in zijn vonnissen verder te gaan dan menig collega. Zal bij een eventuele strafoplegging tbs serieus overwegen.

Het requisitoir: Romello moet worden neergezet als een dominante, ziekelijk jaloerse kerel die het leven van zijn slachtoffers volledig wil beheersen. Met nadruk moet worden gewezen op de hardnekkigheid waarmee dit gebeurt, zodat de conclusie onvermijdelijk is dat Romello lijdt aan een psychische stoornis. Stap 3 is dan simpel: het grote aantal slachtoffers (inmiddels acht) rechtvaardigt de conclusie dat Romello vrouwen zal blijven uitpikken zolang hij niet is behandeld. Tbs is dus onontkoombaar!

(De uitspraak, twee weken later: 30 maanden celstraf en tbs.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden