Zestien jaar cel voor schutters Gorcums café

Twee van de drie verdachten van de schietpartij in Gorinchem op 10 januari van dit jaar zijn dinsdag veroordeeld tot zestien jaar celstraf....

De rechtbank hield bij zijn vonnis rekening met de maatschappelijke verontwaardiging die de schietpartij in Nederland heeft teweeggebracht. Naar schatting 25 duizend mensen kwamen in januari bijeen om in een stille tocht te protesteren tegen zinloos geweld op straat.

'Een ernstiger vorm van zinloos geweld is welhaast ondenkbaar', zei de rechtbank-president. Hij noemde het een gelukkig toeval dat er niet meer slachtoffers waren gevallen, omdat de schietpartij op een reguliere uitgaansavond plaatsvond.

De daders kregen op de bewuste zaterdagavond ruzie met bezoekers en medewerkers van muziekcafé Bacchus. Portiers zetten hen uit de zaak, maar ze dreigden terug te komen om wraak te nemen en scandeerden: 'Ik schiet je kop eraf.' Fuat en Zaïm hebben daarbij een pistoolgebaar gemaakt. Bij terugkeer schoot één van hen op de deur van het café. De slachtoffers bevonden zich achter de deur in de garderobe, toen de fatale schoten werden gelost.

Fuat Ö. heeft herhaaldelijk voor de rechter-commissaris bekend dat hij de schutter was. De rechtbank in Dordrecht oordeelde echter dat hij daarbij zo nauw samenwerkte met zijn broer, dat het er niet toe doet wie uiteindelijk heeft geschoten. Bovendien constateerden deskundigen van het psychiatrisch observatie-instituut Pieter Baan Centrum in Utrecht dat agressie niet bij Fuats karakter past. Juist Zaïm werd als asociaal gekenmerkt.

Een schadeclaim die Inge van Boxtel heeft ingediend, werd gedeeltelijk toegewezen. Fuat en Zaïm moeten samen 1423 gulden betalen voor betaalde rijlessen die Van Boxtel door haar verwonding heeft gemist. Bij haar is operatief een kogel uit de schouder verwijderd. De rechter rekende de hoofddaders aan dat het meisje, dat zag hoe de overleden meisjes zijn getroffen, getraumatiseerd is voor het leven.

De advocaten van de broers kondigden na het vonnis aan in hoger beroep te zullen gaan. Van de derde verdachte, Osman Ö., is niet bewezen dat hij wist dat een van beide broers een pistool bij zich droeg. Hij is veroordeeld wegens 'geweldpleging tegen goederen', omdat hij kort voor de schietpartij tegen de deur van het café trapte. Met aftrek van voorarrest komt hij over drie dagen vrij.

Een voorlichter van de gemeente Gorinchem trad op als woordvoerder namens de families Roza en Van Boxtel. De vader van Marianne Roza reageerde geschokt toen hij hoorde dat de hoofddaders niet zijn veroordeeld wegens moord, maar wegens doodslag. Over de hoogte van de straf liet hij zich niet uit: 'Die brengt mijn dochter niet terug', aldus Roza.

Inge van Boxtel is blij met het vonnis, omdat ze bang was dat de daders snel vrij zouden komen. De familie Schuitmaker, die na de schietpartij opriep tot begrip voor de Turkse gemeenschap in Gorinchem, is op vakantie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.