ColumnJasper van Kuijk

Zes keer zwemmen met school en verder zelf oefenen. Zijn die Zweden gek?

null Beeld

Jasper van Kuijk schrijft wekelijks over het tijdelijke verblijf met zijn gezin in Zweden.

Jasper van Kuijk

Ik parkeer de auto en loop het bospaadje af naar het strandje achter ons huis. Terwijl ik weer eens een dagje op de vrijwel uitgestorven universiteit aan het werk was, hebben Ems en de jongens de middag bij het meer doorgebracht. Dankzij de warme junimaand is het water een heerlijke 25 graden. Het is een perfecte speel- annex afkoelplaats, ook vanwege de ‘långgrund’. Daar is niet echt een goed Nederlands woord voor, maar het komt erop neer dat het ondiep is en de bodem maar heel langzaam afloopt. Fijn, want Vier en Zes hebben nog geen zwemdiploma.

Acht wel, en die kreeg hier via school nog zes extra zwemlessen in de bonus. Wij dachten nog: leuk, dat ze hier nog wel schoolzwemmen hebben. Maar dat bleek dus dé zwemles. Ik navragen bij mijn neven: hoe hebben jullie kinderen leren zwemmen? ‘Ja, een paar lessen via school en daarna zelf nog wat met ze oefenen.’

Wat is dat toch met hoe die Zweden dingen aan hun kinderen leren? Op skivakantie ook al: elke dag een uurtje les en daarna zelf met je kinderen de piste op. Autorijles? Volwassene doet één instructieavondje en daarna mag je kind met jou ernaast de auto besturen, met een groen bordje ‘oefenritje’ achterop. Had ik persoonlijk een rood bordje van gemaakt, maar goed. En dus een zwemlesprogramma van zes keer schoolzwemmen per jaar en in de zomer in een meer laten spelen, die Zweden zijn knettergek.

Ik slinger Google aan zodat ik mijn verontwaardiging bevestigd kan zien in de ongetwijfeld massale jaarlijkse verdrinkingssterfte onder kinderen als gevolg van dit totaal onverantwoorde Zweedse zwemlesregime. Maar die blijkt, ook afgezet tegen bevolkingsgrootte en aanwezigheid van water, vergelijkbaar met Nederland.

Wacht even. Wat hebben wij daar dan verdomme tweeënhalf jaar langs de kant zitten doen bij die zwemles van Acht? Dat we hem, omdat er was gezegd dat er een lange wachtlijst was, vroeg inschreven, waarna er nauwelijks een wachtlijst bleek te zijn, waardoor Acht – toch al klein van stuk – met z’n krap 4 jaar dus veel te vroeg op zwemles zat, maar ja, ‘als je hem er nu van afhaalt, dan komt-ie op de wachtlijst en die kan lang zijn’. En dat je daar dan dus zit, in die veel te warme, vochtige zwembadlucht, met een jengelende 2-jarige en een huilende baby in een kleffe draagzak. En dat Acht dan wéér niet door was naar het volgende badje. En dat-ie na z’n A-diploma van ons natuurlijk door mocht voor z’n B en C, want ze riepen tijdens het afzwemmen nog even rond dat je kind met díé diploma’s pas écht veilig was in het water.

Díé zwemles dus, die fokking zwemles had dus ook in zes keer per jaar gekund? Tenminste, als je als criterium stelt dat je kind blijft drijven en niet hoeft te kunnen schoonspringen, synchroonzwemmen en wrakduiken.

Als ik bij het strandje aankom, ga ik naast Ems op een rots zitten en kijk naar de poedelende jongens. Wij gaan straks terug in Nederland nog wel een goeie drie jaar zoet zijn met de zwemles voor Zes en Vier. Die zes lesjes hier in Zweden, da’s misschien wel erg weinig, maar zou het misschien kunnen dat we in Nederland de andere kant op overdrijven?

Ik sta op en roep Zes en Vier: ‘Kom jongens, gaan jullie mee van de steiger af springen?’

Lees ook

Van alle Zweedse feestdagen is Midzomer de uitbundigste, de dagen van tevoren hangt er feest in de lucht.

Dit jaar pakken we tijdens onze ‘hemester’ de Zweedse zomer helemaal mee, en die blijkt al in juni te beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden