Zes jaar onderzoek: 'Bezit van softdrugs moet niet verboden zijn'

Als het bezit van kleine hoeveelheden gecontroleerde drugs in de toekomst wordt toegestaan, zal dat geen ernstige toename in het drugsgebruik veroorzaken. Dat concluderen Britse deskundigen na zes jaar onderzoek.

Beeld afp

Een onderzoeksteam van vooraanstaande Britse wetenschappers, politiemensen, academici en deskundigen heeft zes jaar lang de Britse drugswetten onderzocht. Geconcludeerd werd dat het tijd is om de decriminalisering te introduceren.

De UKDPC, de UK Drug Policy Commission, publiceerde gisteren het onderzoek. De commissie zorgt voor onafhankelijk en objectieve analyse van het drugsbeleid van Engeland.

Eenvoudigere straffen
Jaarlijks worden in Groot-Brittannië aan ruim 42.000 mensen strafrechtelijke sancties opgelegd wegens drugsbezit en krijgen 160.000 een waarschuwing voor cannabisbezit. Volgens de onderzoekers moet dit vervangen worden door eenvoudigere straffen, zoals een boete of deelname aan een praatsessie over drugs.

Daarnaast adviseren ze geen of een minimale sancties op te leggen voor cannabisteelt voor persoonlijk gebruik. Hierdoor kunnen in de toekomst de illegale cannabisfabrieken, in handen van de georganiseerde misdaad, verzwakt worden.

Legalisatie
De legalisatie van drugs is echter te radicaal. 'Het legaal verkopen van drugs als heroïne of cocaïne zou veel schadelijker zijn dan de huidige drugshandel', aldus de onderzoekers.

Alhoewel het illegaal drugsgebruik in Groot-Brittannië de afgelopen jaren is afgenomen, is het nog steeds veel hoger dan in andere landen, meldt The Guardian. Per jaar zijn er 2000 drugsgerelateerde sterfgevallen en wonen er meer dan 380.000 problematische drugsgebruikers in het land.

Volgens de commissie is de huidige aanpak van de Britse regering te simplistisch. 'Het gebruik van drugs zorgt lang niet altijd voor problemen, maar dat wordt zelden door beleidsmakers erkend. De meeste gebruikers hebben geen last van noemenswaardige problemen. Onder sommige omstandigheden kan drugsgebruik zelfs ook voordelen hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden