Zes jaar cel voor Iraanse activiste

TEHERAN De vooraanstaande Iraanse mensenrechtenactiviste Shiva Nazar Ahari is veroordeeld tot 6 jaar celstraf wegens moharebeh (oorlog voeren tegen God) en misdaden tegen de regering....

AP en AFP

Ahari (26), oprichter van een mensenrechtencomité van journalisten, is de zoveelste activist die zwaar wordt gestraft door Teheran na de golf van arrestaties vorig jaar die volgde op de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad. Zeker tien activisten zijn ter dood veroordeeld.

Mensenrechtengroepen en Ahari’s familie vreesden dat ze de doodstraf zou krijgen. ‘Er is geen juridische basis voor de aanklacht’, aldus haar advocaat Mohammad Sharif, die zei geschokt te zijn. Hij tekent beroep aan.

Ahari werd op grond van het moharebeh-wetsartikel aangeklaagd omdat ze lid zou zijn van de door Iran gehate verzetsbeweging Mujahedin e-Khalq, de militaire tak van de in Parijs gevestigde Nationale Verzetsraad van Iran die tijdens de Irak-Iranoorlog in de jaren tachtig aan de kant van het Iraakse leger tegen Teheran vocht.

De mensenrechtenactiviste, die net vorige week op borgtocht was vrijgelaten na betaling van een half miljoen dollar (382 duizend euro), zat vorig jaar maandenlang vast. Ze werd vrijgelaten maar in december opnieuw vastgezet, nu in de beruchte Evin-gevangenis van Teheran. Ze was aangehouden op weg naar de heilige stad Qom. Daar wilde Ahari de begrafenis bijwonen van de dissidente geestelijke ayatollah Hossein Ali Montazeri.

In de Evin-gevangenis had ze nauwelijks toegang tot haar advocaat en familie. Ook verkeerde ze lang in eenzame opsluiting. Bovendien werd ze veroordeeld tot 76 zweepslagen.

De rechter zette die straf echter om in een boete van ruim 300 euro. De journaliste moet haar straf uitzitten in Izeh, een stadje zo’n 800 kilometer van haar woonplaats Teheran.

Journalisten zijn sinds de verkiezingen een belangrijk doelwit van de Iraanse regering. Een Amerikaanse journalistengroep rapporteerde in maart dat 52 journalisten zouden vastzitten in Iraanse gevangenissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden