Zero % is veel gezonder dan gewone ontbijtkoek

In deze rubriek worden gezondheid en duurzaamheid van voedingsmiddelen bekeken. Dit keer de Peijnenburg-ontbijtkoek Zero % suiker toegevoegd.

Loethe Olthuis
null Beeld
Beeld

Is ontbijtkoek een gezond tussendoortje?

Ontbijtkoek heeft een gezond imago doordat het maar 1,5 procent vet bevat. Dat is heel weinig in vergelijking met andere koeksoorten. Maar dat maakt ontbijtkoek nog niet gezond. Zo'n 40 procent, dus bijna de helft, van ontbijtkoek is suiker. Een plakje Peijnenburg-ontbijtkoek bevat zo'n 8 gram suiker: een bastognekoek 5 gram. Ontbijtkoek is dus gewoon snoep.

In Peijnenburg Zero % zit geen toegevoegde suiker. Wat zit er dan in?

De suikerstroop in de Zero % -koek is vervangen door de zoetstof xylitol. Xylitol heeft een zoete smaak zonder bijsmaak en levert 40 procent minder calorieën dan suiker.

Is de Zero %-koek dan ook gezonder?

Jazeker. Xylitol is een goed geteste, veilige zoetstof, die van nature voorkomt in veel soorten groente en fruit. Doordat xylitol bij het eten nauwelijks wordt omgezet in zuur is het ook minder slecht voor je tanden dan suiker.

Ontbijtkoek is toch vezelrijk en daardoor goed voor de spijsvertering?

Het staat op de Zero %-verpakking: 'deze koek is dankzij rogge van nature een bron van vezels'. In de Europese wetgeving zijn twee claims toegestaan: 'bron van vezels' (minstens 3 gram vezels per 100 gram) en 'vezelrijk' (minstens 6 gram vezels, zoals volkorenbrood). Ontbijtkoek is meestal alleen een 'bron van vezels' en dus niet bijzonder goed voor de spijsvertering.

Peijnenburg-ontbijtkoek Zero % suiker toegevoegd

Prijs: €2,09 voor 475 g

Oordeel:
Gezondheid ****
Duurzaamheid ****

Verkrijgbaar: supermarkt

Toch vermeldt de ingrediëntenlijst van Zero % maar liefst '18,3 procent vezels'. Dus toch 'rijk aan'?

Nee, want die vezels komen maar voor een klein deel uit rogge. De meeste ontbijtkoek, ook de Zero %, is gemaakt van roggebloem en niet van rogge-volkorenmeel. In bloem zitten weinig vezels. Daarom worden er natuurlijke, oplosbare vezelachtige stoffen aan ontbijtkoek toegevoegd, zoals 'oligofructose' in de Zero %. Ze mogen als 'voedingsvezel' op het etiket staan. In de Zero % bewerkstelligt de oligofructose ook extra volume en smeuïgheid. Best goed voor je darmen, maar roggevezels werken beter.

Hoe duurzaam is ontbijtkoek eigenlijk?

Behoorlijk duurzaam. Rogge heeft weinig bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig. De rogge van Peijnenburg komt van vlakbij, uit Duitsland: de herkomst is geheel traceerbaar. Het vet in ontbijtkoek is grotendeels palmolie. Gangbare palmolieplantages zijn verantwoordelijk voor grootschalige ontbossing in Zuidoost-Azië, zegt Milieu Centraal. Maar Peijnenburg gebruikt alleen duurzame palmolie, gecertificeerd volgens de strengste criteria van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Toch gaan ze binnenkort over op (nog duurzamere) zonnebloemolie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden