Zelfgemaakte ketchup

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 10 personen
Scheutje olijfolie
3 kilo rijpe tomaten, in kwarten
paar tenen knoflook, gehakt
2 grote uien, gesnipperd
1 (stukje van een) rood pepertje
2 theelepels selderijzaad
1 theelepel foelie
2 theelepels mosterdzaad
1 kaneelstokje
250 gram lichtbruine basterdsuiker
3 dl keukenazijn
3 eetlepels zout


Je kunt veel zeggen over de Amerikaanse verkiezingen, maar sáái zijn ze in ieder geval niet, zeker niet sinds John McCain zijn `running mate' bekendmaakte. Palin combineert het uiterlijk van een geile bibliothecaresse met een talent voor opzichtige politieke draaikonterij en een voorliefde voor het jagen op even snoezige als incourante diersoorten. Ook heeft ze vijf kinderen met rare namen, onder wie één kaalgeschoren soldaat die als soldaat in Irak zijn vaderland dient, één schattig baby'tje met Downsyndroom , en één zwangere tienerdochter die heus, echt verloofd is met haar aantrekkelijke doch ongetwijfeld weinig trouwlustige schoolvriendje. Ten overvloede eet Sarah graag `mooseburgers', hamburgers van elandvlees. Maar dat laatste doet iederéén in `small town' Alaska. Elanden genoeg, tenslotte.

In Nederland is eland moeilijk te krijgen, en dat geeft niks. Eigenlijk is het vlees niet zo geschikt voor hamburgers. Een goede hamburger bestaat voor 20 à 25 procent uit vet, en elanden hebben haast geen vet. Dat probleem lossen ze in Alaska op door wat spek met het vlees mee te malen. Elders in Amerika gebruiken ze rundvlees. Doet u dat ook. En serveer uw burgers met zelfgemaakte ketchup, als volgt:

Fruit in een flinke soeppan de uien, knoflook en rode peper zachtjes glazig in de olie. Doe de tomaten erbij, breng alles aan de kook en laat een uurtje zacht pruttelen en indikken. Doe selderijzaad, foelie, kaneel, mosterdzaad, zout, suiker en azijn erbij, laat nog een half uurtje sudderen. Verwijder het kaneelstokje, giet/wrijf het mengsel door een zeef, laat eventueel nog wat verder indikken. Giet een beetje op een schoteltje, laat afkoelen, en proef of er nog meer zout, suiker of azijn bij moet. Giet het spul in brandschone jampotten/ketchupflessen, draai ze meteen dicht, en laat ze afkoelen. Wie ze ronddeelt aan vrienden/familie hoeft verder niks te doen, in de ijskast blijft zo'n pot wel een week of twee, drie goed. Wie alles gierig zelf wil bewaren, moet de flessen/potten steriliseren, of de ketchup invriezen, dit uiteraard niet in glazen potten maar in plastic bakjes.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden