'Zeer reële kans' op nog meer ebola-gevallen in VS

Nadat eerder vandaag bleek dat er in de Amerikaanse stad Dallas een tweede verpleger positief testte op het ebolavirus, geven de Texaanse autoriteiten toe dat er rekening wordt gehouden met nog meer gevallen.

Het Texas Health Presbyterian Hospital in Dallas. Beeld ap

'Er bestaat een zeer reële kans op meer besmettingen, en daar bereiden we ons dan ook op voor', aldus de Texaanse gezondheidsdienst. De tweede verpleger die besmet raakte, heeft de eerste ebolapatiënt in Amerika, de Liberiaan Thomas Eric Duncan, verpleegd.

De medewerker van het Texas Health Presbyterian Hospital in Dallas, waar Duncan was opgenomen, is meteen geïsoleerd nadat hij gisteren meldde dat hij koorts had, zegt de Texaanse gezondheidsdienst. De dienst heeft het de nieuwe patiënt geïnterviewd om te achterhalen met wie hij contact heeft gehad en wie dus mogelijk aan het virus is blootgesteld.

Zondag werd bekend dat verpleegster Nina Pham het virus heeft. Ook zij had contact met Duncan. Pham is de eerste patiënt die ebola in de VS heeft opgelopen. Zij liet dinsdag weten dat het goed met haar gaat.

In Dallas worden 76 mensen uit de gezondheidszorg in de gaten gehouden die in de buurt van Duncan zijn geweest. Hij overleed op 8 oktober.

Procedurefouten

Op 30 september werd in Dallas bij Duncan ebola geconstateerd. Hij werd naar huis gestuurd nadat hij zich met klachten in het ziekenhuis had gemeld. De verpleegster ging bij de eerste ontmoeting van de man niet in op zijn opmerking dat hij in Afrika in ebolagebied was geweest. Pas vier dagen later ging hij in quarantaine in het Texas Health Presbyterian ziekenhuis. In de tussentijd heeft hij zich onder tientallen mensen begeven.

De reeks aan procedurefouten bij het signaleren van het eerste Amerikaanse ebola-geval en de besmetting van de verplegers, roept in de VS de vraag op of het land wel goed is voorbereid op ebola. Experts twijfelen openlijk of dat het geval is. Zo zou het Amerikaanse gezondheidsstelsel niet goed zijn ingericht om de de ebola-uitdaging het hoofd kan bieden. Het hoofd van de Amerikaanse organisatie die verantwoordelijk is voor het bestrijden van infectieziekten, het CDC, heeft toegegeven dat het ebola-beleid niet aggressief genoeg is geweest.

Laboratorium waar wordt gewerkt aan nieuwe medicijnen tegen ebola. Beeld getty

Niet genoeg pakken

In het ziekenhuis in Dallas zou de besmette man enkele uren in een kamer met andere patiënten hebben gezeten, voordat hij in quarantaine werd geplaatst. Hij zou in die tijd minstent 76 personen in gevaar hebben gebracht. Dit meldt The Washington Post.

Gisteren werd bekend dat er in het ziekenhuis ook niet genoeg volledig beschermende pakken waren. Deze kwamen pas na drie dagen aan. Het ziekenhuis heeft er nu twaalf.

Spanje

In Spanje raakte al eerder een verpleegster besmet bij de behandeling van een missionaris die in Afrika ebola had opgelopen. De 44-jarige Teresa Romero werd ook niet direct opgenomen toen zij met griep bij haar ziekenhuis aanklopte. Ze is ondertussen aan de beterende hand, nadat zij een experimenteel medicijn kreeg toegediend. Haar hond werd uit voorzorg afgemaakt.

De autoriteiten in de Verenigde Staten hebben besloten de hond van een ebolapatiënt in Dallas in leven te laten. 'De hond is erg belangrijk voor de patiënt en we willen dat hij veilig is', zei de burgemeester van de stad zondag (lokale tijd) tegen USA Today.

Bentley, de hond van de met ebola besmette verpleegster. Beeld reuters

Verloop epidemie

Het ebolavirus bereikt in West-Afrika steeds meer gebieden. Daardoor zouden er vanaf begin december 5 tot 10 duizend besmettingen per week bij kunnen komen. Dat heeft de adjunct-directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Bruce Aylward, gisteren gezegd.

Het officiële dodental door de ebola-epidemie is gestegen tot 4.447. Dat heeft de WHO gisteren bekendgemaakt. Eind vorige week stond het dodental nog op ruim 4.000. Bij 8.914 mensen is de ziekte vastgesteld.

Op volkskrant.nl/ebola brengen we het verloop van de epidemie in kaart en rapporteren we de meest recente informatie, verstrekt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden