Zalm uit de vaatwasser


Ingrediënten



1 grote zalm
een grote handvol gemengdegesneden groenten
crème fraîche
verse dille
zout en peper
Ook nodig:
een vaatwasmachine
2 grote vuilniszakken


'Op welk programma heb je dit nu gedaan?'

'Twee keer het hele programma op 60 graden.'

Wie denkt dat deze conversatie aan de keukentafel gaat over hoe de servetten en het tafelkleed toch weer zo vlekkeloos te voorschijn zijn getoverd, die heeft het mis. Helemaal mis.

De conversatie betreft de aanstaande maaltijd. Acht dames zitten aan hun maandelijkse lunch. Ladies of leisure hebben ze zich in een bui van gekkigheid wel eens genoemd.

De leisure (vrije tijd) geldt de zeven die deze maand alleen maar hoeven aan te schuiven. Nummer acht werkt zich in het zweet, want ze is aan de beurt om een smaakvolle lunch voor te zetten. In drie, soms vier gangen.

Dat valt niet altijd mee. Want zoals dames onder elkaar gewoon zijn, kijken we afgunstig naar elkaars kookkunsten. Dan kan de ander het altijd beter en dat moet de volgende keer hoe dan ook overtroffen worden.


Bereidingswijze

Hoe dit avontuur ook gaat smaken, het idee alleen al is onovertroffen. Er wordt namelijk zalm klaargemaakt in de vaatwasser. De zalm de visboer heeft alleen de buik schoongemaakt; de chef van vandaag heeft smaakvol gestrooid met zout en peper uit de molen, en de buik opgevuld met een ruime hand verse groenten is in een plastic zak gewikkeld. Die is goed afgesloten en voor de zekerheid in nog een zak gewikkeld. De enige concessie aan de kieskeurigen in het gezelschap: de vuilniszakken zijn niet zwart, maar lichtblauw.

Na twee keer op 60 graden, op het niveau van de glazen en kopjes, het hele programma te hebben doorstaan eindigt de zalm op een dienschaal.

Lekker met verse pasta, en vooruit, een toef zure room met verse dille erbij.

Vooraf at het gezelschap trouwens veel toastjes besmeerd met een kaas-avocadomengsel, daarna was er mosterdsoep, en als toetje een smoothie. Maar dat deed er allemaal niet toe.

De zalm-uit-de-vaatwasser leent zich goed voor grote gezelschappen. Bij kieskeurigen uiteraard pas achteraf vertellen hoe de lekkernij is bereid. En is de zalm erg groot en erg dik: drie keer het vaatwasprogramma!

Nanda Troost


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden