LezersdilemmaWat zou u doen?

Zal ik contact opnemen met mijn zus voordat het te laat is?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: mijn vrouw wil niet dat ik contact opneem met mijn zus.

Ik heb al jaren geen contact meer met mijn zus. Zij is mijn enige familielid. Mijn vrouw en mijn zus hebben een aantal nare conflicten gehad en voor mijn vrouw hoeft contact niet meer. Zelf heb ik veel moeite met deze situatie, ik wil graag weten hoe het met mijn zus is. Als ik dit met mijn vrouw bespreek, levert dat veel verdriet op. Zelf neemt mijn zus ook geen contact meer met mij op. Het idee dat we elkaar pas weer bij een sterfgeval zullen zien (of wellicht helemaal niet meer) doet me veel pijn. Moet ik afwachten of zelf het initiatief nemen? 

Man (69), naam bij de redactie bekend

Wacht niet

Het conflict van uw zus en vrouw is al van jaren geleden. Vraag uw vrouw om begrip zodat u contact kunt opnemen met uw zus, uw enige familie. Uw vrouw hoeft er verder niets mee te maken te hebben, ze gaat niet mee naar een ontmoeting en zal niet als gespreksonderwerp aan bod komen. Laat het verleden voor wat het is. Wanneer u de behoefte heeft te zien hoe het met uw zus gaat, bent u nu aan zet. Wanneer u wacht, zult u hiervan later spijt krijgen. 

Mirthe Hilderink (29) Zutphen

Vrouw gewoon niet betrekken

Doen! U mag best respect hebben voor uw vrouw dat het ingewikkeld en verdrietig voor haar is, maar dat heeft uiteindelijk niks te maken met uw relatie met uw zus. En natuurlijk mag u best rekening houden met de gevoeligheid van uw vrouw hierop, bijvoorbeeld door haar er niet al te veel bij te betrekken. Wat er ook gebeurt: niet alleen voor u, ook voor uw vrouw en uw zus is het belangrijk dat u uw hart volgt. 

Maureen van Abeelen (50), Gouda

Bel direct

Wat afschuwelijk voor u en uw zus, u kent uw zus immers langer dan uw vrouw. Ik neem aan dat het contact met uw zus normaal tot goed was. Bel haar direct en praat met elkaar. Uw vrouw moest zich schamen om daarover verdrietig te worden. Als uw zus sterft, en het te laat is, zult u pas verdrietig zijn. 

Loes Manten (72), Utrecht

Zij kan u niet tegenhouden

Het is een dooddoener, maar de vraag stellen is hem beantwoorden. Zoek contact met uw zus, uw enige familielid. Dit hoeft u niet samen met uw vrouw te doen en het zou uw vrouw sieren als zij u hierin niet tegenhoudt. Wacht niet te lang, het leven is onvoorspelbaar. 

Floor van Donselaar (32), Utrecht

Vertel haar over dit verdriet

Ik heb met een vergelijkbare situatie te maken. Mijn man wil om voor hem begrijpelijke redenen geen contact meer met mijn jongste zus. Ik heb ervoor gekozen wel contact te onderhouden, al is dat minder dan vroeger. We hebben hierover goede afspraken gemaakt, want mijn man begrijpt dat ik mijn zus wel wil zien. U zegt zelf dat het u veel pijn zal doen als u elkaar pas weer bij een sterfgeval ziet, of misschien zelfs helemaal niet meer. Vertel uw vrouw hoeveel pijn u hiervan heeft en neem zelf het initiatief. Spijt komt altijd te laat. 

Simone van Onck (57), Vlijmen

U hoeft geen partij te kiezen

Wat weerhoudt u ervan alleen af te spreken met uw zus? Uw vrouw hoeft daar toch niet bij te zijn? Of wordt ze zelfs daarvan al verdrietig? Maak uw vrouw dan duidelijk dat u op uw beurt verdrietig wordt van het verbroken contact met uw zus. En dat dat contact herstellen wat u betreft niet betekent dat u partij kiest in het conflict. 

Anne Pek (52), Amsterdam

Over twee weken

Moet ik ervoor zorgen dat de passie in onze relatie terugkeert of voor mijn minnaar kiezen?

Ik heb een gezin waarin kinderen gelukkig en liefdevol opgroeien en waarin wij als partners goed voor elkaar zorgen. Als gevolg van onze permanente staat van uitputting is de passie verdwenen. Mijn man zoekt zijn heil op internet, wat niet bij een beetje foto’s of filmpjes kijken blijft, en ik heb een minnaar die nu en dan opduikt. Op hem ben ik al jaren verzot, zowel lichamelijk als geestelijk. Moet ik het gezin bijeenhouden en zorgen dat de passie thuis terugkeert of moet ik, twee gezinnen verwoestend, gaan voor die ander? Of kan ik deze situatie laten voortduren? 

Vrouw (37), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 30 maart 2020 naar: wzud@volkskrant.nl 

Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden