Zachtgegaarde visfilet met spekcrumble en courgette

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: zacht gegaarde visfilet met snijbiet en spekcrumble (hoofdgerecht voor 4 personen).

Beeld de Volkskrant

Soms wil je niet alleen lékker eten maken, maar ook mooi eten. Zonder te hoeven terugvallen op hippe moesjes, schuimpjes of torentjes. Nee, een maaltijd die er fantastisch uitziet, gewoon, omdat alle ingrediënten ervan prachtig zijn. En dat ik die dan een beetje smaakvol moet arrangeren, alla.

Nu bof ik, want ik heb de mooiste groente die er bestaat in mijn moestuin staan. Met zijn zuurstokroze, tomaatrode, worteltjesoranje, saffraangele en roomwitte stelen is regenboogsnijbiet de Beauty tussen de doorsneebietjes. Zulke kleurige snijbiet vind je helaas alleen bij tuinders en natuur- of groentespeciaalzaken: neem daar dan ook gele courgette mee. Maar overige groentewinkels en zelfs sommige supermarkten hebben - ook mooi - 'gewone' snijbiet, met rode of lichtgroene stengels. De smaak? Mild bietachtig, met een hint van spinazie, super bij vis. Jonge bladeren en stelen zijn heerlijk in de sla. Oudere bladeren kun je, in repen, stoven, roerbakken of verwerken in quiche of omelet. Of, zoals hier, als alternatief 'bord' gebruiken.

Bereiding

Verkruimel het brood in de keukenmachine, met je handen of met een grove rasp. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en rooster de komijnzaadjes tot ze beginnen te geuren. Voeg het spek toe en bak op laag vuur knapperig; doe de broodkruimels, fijngehakte knoflook en een flinke snuf zout erbij en rooster al roerend met een houten lepel tot het kruimelmengsel krokant is. Laat uitgespreid op keukenpapier afkoelen. Meng intussen de citroenrasp en peterselie.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi de visfilets rondom met zout en bestrijk ze met olijfolie. Leg de vis in een ovenschaal en verdeel de courgetteplakjes ernaast. Sprenkel er ruim olijfolie over, dek af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in het midden van de oven tot de vis nét gaar is, maar niet droog. Check na 25 minuten: de vis moet wit van binnen en gemakkelijk uit elkaar te halen zijn. Snijd intussen de stengels van 4 snijbietbladeren af en snijd ze overdwars in dunne reepjes. Meng ze met 1 eetlepel olijfolie, een snuf zout en citroensap naar smaak.

Meng het broodkruimmengsel met het citroenpeterseliemengsel. Leg 4 snijbietbladeren op 4 grote borden. Schep de visfilets erop en de courgetteplakjes naast de vis. Schep de snijbiet-stengelsalade ernaast. Strooi wat crumblemengsel over elke visfilet en geef de rest erbij. Eet met pandanrijst of couscous.

Ingrediënten

1 oude bruine of volkorenboterham

olijfolie

halve eetl. komijnzaad

50 g biologisch ontbijtspek, heel fijn gesneden

1 teen knoflook, fijngehakt

geraspte schil van halve biologische citroen

half bosje peterselie, fijngehakt

4 witte visfilets à 150 g, bv. MSC-kabeljauw of ASC-pangasius

1 flinke (gele) courgette, in plakjes

8 grote (regenboog)snijbietbladeren

1 eetl. citroensap

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden