ColumnSheila Sitalsing

Wybren van Haga heeft een missie, als de enige ware liberaal

Sheila Sitalsing Beeld
Sheila Sitalsing

Hij heeft, sprak Wybren van Haga maandag, voor ‘een duivels dilemma’ gestaan. Hij heeft er twee weken zorgvuldig over nagedacht, hij heeft er ‘grote moeite mee’, hij doet het met gepijnigd gemoed, dat kun je zien aan het trekken van zijn mondhoek, dat kun je horen aan de triller in zijn stem, maar hij doet het toch: nu hij er door de VVD uitgegooid is, staat hij zijn zetel niet af aan de volgende brekebeen op de VVD-lijst. Hij begint voor zichzelf.

Dat doet hij niet uit rancune omdat hij de fractie heeft moeten verlaten vanwege iets wat hij hardnekkig ‘een incident waarbij de vorm boven de inhoud gaat’ blijft noemen. Niet omdat hij zich aangetast zou voelen in zijn mannelijkheid nadat Klaas Dijkhoff hem voor het oog der natie uit de fractie had gegooid. Niet omdat hij het waanidee koestert dat ‘een oud-commando nu eenmaal nooit opgeeft’, ook niet als het gaat om persisteren in je eigen ongelijk. Niet omdat een Kamerlid een schadeloosstelling krijgt van 8.047,53 euro per maand, plus 8 procent vakantiegeld en 8,3 procent eindejaarsuitkering conform de regeling voor rijksambtenaren. Niet omdat hij de VVD wil schaden, of de aandacht prettig vindt.

Nee, zo kleingeestig is Wybren van Haga niet.

Hij heeft ‘een missie’, zegt Van Haga. Hij wil de ondernemer dienen. Zorgen dat diens belangen behartigd worden en diens geluid gehoord wordt in de Tweede Kamer. Als de enige ware liberaal doen wat de VVD had moeten doen maar zonder hem kennelijk niet kan: opruimen van hinderlijke regels die de vrije jongens belemmeren, vechten tegen een onbetrouwbare overheid. Hij heeft programmapunten: iets met de belastingen voor directeur-grootaandeelhouders – nog geen brede maatschappijvisie, maar een mens moet ergens beginnen.

Het is niet niks, dat beseft hij ten volle, om in je eentje te strijden voor de onbegrepen hardwerkende mkb’er, te midden van 149 regelneukers, omhooggevallen ambtenaren, carrièrepolitici en ander bekrompen volk. Maar Peter Parker heeft ook niet altijd zin om zijn spinnenpak aan te doen, en toch is Spiderman altijd present wanneer het onheil dreigt. Met een messiascomplex heeft dat niks te maken.

Bovendien: hij heeft de VVD niet verlaten, de VVD heeft hem verlaten. Hij is nooit opgestaan, waarom zou hij zijn stoel dan afstaan?

En zo kon het komen dat we een nieuwe splinter in de Tweede Kamer hebben gekregen. Nog eentje, want onlangs wandelde Femke Merel van Kooten-Arissen uit de Partij voor de Dieren omdat ze de mens miste tussen de dierendingen.

Arme ondernemers. Ongevraagd Wybren van Haga opgedrongen krijgen als hun enige ware, zuivere vertegenwoordiger in de volksvertegenwoordiging. Van Haga die ondernemerschap gelijkstelt aan huisjesmelken. Schijt hebben aan normen en regels. Afspraken met de eigen fractie schenden. Intimiderende brieven sturen aan huurders. Beschonken achter het stuur kruipen en wanneer je gepakt wordt niet zeggen dat je je kapot schaamt, maar brallen dat je ‘niet volslagen dronken’ was, ‘geen heilige’ bent en het goed zal maken met vrijwilligerswerk als sanctie – want bij de VVD vinden ze vrijwilligerswerk doen een straf. Ondernemerschap als oefening in hufterigheid.

Menig verslaggever ging gewillig in de gedachtengang van Van Haga mee en produceerde na diens val jankverhalen met de pathetische vraag ‘of er nog wel ruimte is voor ondernemers in de politiek’. Verkeerde vraag. Ruimte voor ondernemers: uiteraard. Ruimte voor patjepeeërs: nee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden