Wudend

OVER de tekst op de kaart kunnen we het snel eens worden: Ich bin wudend...

ROB VREEKEN

Volgende vraag is wie de actie moet organiseren. Misschien The Breakfast Club, het KRO-programma op Radio 3 waar ook ik elke doordeweekse ochtend tussen 6.04 en 9.04 naar luister - drie seconden lang, want dan heb ik op de wekker het knopje off gevonden.

Presentatoren Peter van Bruggen en Jeanne Kooijmans riepen vier jaar geleden hun luisteraars op kaarten met de tekst 'Ik ben woedend' te sturen naar bondskanselier Helmut Kohl, nadat in Solingen twee Turkse vrouwen en drie kinderen waren omgekomen bij een brand in hun woning.

AKO en Bruna legden de briefkaart naast de kassa, CJP-magazine sloot de kaart in, evenals Margriet. Drie weken later trok een konvooi van drie bussen en een vrachtauto onder begeleiding van de rijkspolitie van Hilversum naar Bonn, waar tachtig postzakken met 1.117.043 kaarten werden afgeleverd bij de kanselarij. Touroperators Kooijmans en Van Bruggen zonden The Breakfast Club onderweg live uit.

De actie, hoe schattig bedoeld ook, wekte in en buiten Nederland enige verbazing. Het overgrote deel van de Duitsers was namelijk óók heel boos over de moord en brand in Solingen, daar hadden ze helemaal geen Margriet-lezers voor nodig. De correspondent van deze krant in Bonn wordt sindsdien door zijn Engelse collega steevast begroet met een spottend: 'Ha Willem, nog steeds woedend?'

Sinds dinsdagnacht heeft Nederland zelf een Solingen. Een Turkse vrouw en vijf van haar kinderen kwamen om door brandstichting, misschien door rechts-radicalen, misschien niet, maar dat stond vier jaar geleden ook niet meteen vast. Premier Kok deed voor de radio vreselijk zijn best iets van een xenofoob motief te suggereren zonder voorbarige conclusies te trekken. Met veel gestamel kwam hij uit op een mogelijke 'etnische component', waarna men een muziekje draaide van een etnische componist. Zo te horen was Kok woedend.

Peter van Bruggen ook. Gistermorgen tussen 6.04 en 9.04 uur sprak hij een tekst uit. Een paar regels:

Vandaag schaam ik me dat ik

Nederlander ben

En als van de zomer de Duitsers

komen en naar het strand vragen

zal ik hen netjes de weg wijzen

Want sinds vandaag weet ik:

hun kuil is ook onze kuil.

Peter gebeld. Dit keer geen briefkaarten? Peter: 'Nee. In 1993 wilden we adhesie betuigen met de mensen in Duitsland die boos waren. Maar in Duitsland zenden we niet uit, dus deden we het met kaarten.'

De actie Ich bin wudend zal door de Duitsers gevoerd moeten worden: koekje van Hollands deeg. Probleem is dat de Duitse radio 's ochtends niet zoiets als Die Frühstückgesellschaft uitzendt. Bovendien is hun verontwaardiging over Den Haag veel kleiner dan ónze verontwaardiging over Solingen. In de grote Duitse kranten stond donderdag zelfs geen berichtje over de brand, en vrijdag evenmin (wat mogelijk iets te maken heeft met het feit dat de Duitse kranten op Goede Vrijdag niet verschijnen).

Geen letter! Ik neig er sterk toe een boze brief te sturen.

Rob Vreeken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden