Wraak is geen loze kreet in Surinaamse wijkvete De jongens van Oost zijn klaar voor revanche

Wraak voor de dood van een twintigjarige Amsterdammer, waartoe de brandstichters van discotheek The Drome in Heerhugowaard vorige week opriepen, lijkt geen loze kreet....

Van onze verslaggever

Weert Schenk

AMSTERDAM

'Er is veel woede over de dood van Melly', zegt het familielid dat anoniem wil blijven. 'Kleine Melly', zoals hij liefkozend werd genoemd, vader van twee kinderen, werd in de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam-West beschouwd als 'het jongste broertje, van wie iedereen moet afblijven'.

Het wordt niet geaccepteerd dat hij is doodgeschoten. 'For the murderer: you can run and you can hide, but we will find you', werd er daags na de schietpartij op de buitenmuren van The Drome gekalkt. Even later ging het interieur in vlammen op.

Het familielid zegt dat de mogelijkheid dat iemand uit eigen kring de schietpartij is begonnen, geen invloed heeft op de wraakgevoelens. 'Ze hadden van Melly moeten afblijven. Daarom blijft het niet bij praten over vergelding. Ze zijn ook in staat wraak te nemen. De geschiedenis heeft dat bewezen.'

De schietpartij in Heerhugowaard begon niet als een vete, maar dreigt er wel een te worden. Het herinnert aan eerdere incidenten in de kennissenkring van Melly, waardoor inmiddels twee doden zijn gevallen.

Melly's familielid zegt dat sommige Surinaamse jongeren uit Amsterdam-West en -Oost op slechte voet staan met elkaar. De slechte verhouding kwam in 1991 naar buiten na een ruzie om een meisje in discotheek The Palace in Zaandam.

Het mondde uit in een steekpartij die een 19-jarige jongen uit de kennissenkring van Melly het leven kostte.

Er waren drie verdachten, van wie er uiteindelijk één voor de rechter kwam. Deze werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Een van de twee anderen werd in november vorig jaar levenloos aangetroffen in recreatiegebied Spaarnwoude. Doodgeschoten. De politie heeft hiervoor drie verdachten aangehouden, een vierde is voortvluchtig.

Volgens Melly's familielid zijn deze verdachten afkomstig uit West. 'Ze hebben een van de mensen gepakt die zij als daders zien van de Zaanse steekpartij. Het is pure vergelding; dat vinden ze bevredigend. Ze nemen een eventuele gevangenisstraf voor lief. En dan zijn nu de jongens van Oost weer klaar om revanche te nemen. Zo slachten ze elkaar af.'

De wraakgevoelens leven niet alleen tussen Oost en West. Volgens het familielid zijn ook de onderlinge verhoudingen niet altijd even goed. Zo schoot de broer van Melly, die in Heerhugowaard verdachte is, in 1995 na een kennelijk misverstand een goede kennis neer. 'Die kennis raakte zwaar gewond en is niet klaar met hem. Sindsdien was Melly's broer op de vlucht en verbleef hij in het buitenland.'

Het familielid zegt dat veel jongeren vuurwapens bezitten. 'Ze vertrouwen niemand en voelen zich, denk ik, ook niet zeker van zichzelf. Vrienden bestaan niet. Er zijn veel akkefietjes. Vandaag elkaars beste vrienden, morgen schieten ze elkaar dood.'

Maar als het nodig is, komen ze voor elkaar op. 'Voor de dood van Melly willen ze rechtvaardiging. Het lijkt kinderachtig, maar zo gaat het in die wereld. Ik vind dat het zo niet verder kan.'

Er staan ernstige dingen te gebeuren, vreest het familielid. 'Ik word er ziek van dat iedereen wegvalt. Als een van de partijen van Heerhugowaard wraak neemt, blijven er doden vallen. Het moet stoppen.'

Het rechercheonderzoek naar de schietpartij in The Drome, in de nacht van 22 op 23 februari, is nog volop gaande. Vast staat dat een ruzie over een meisje de aanleiding vormde voor de gebeurtenissen. Melly, zijn broer of hun Marokkaanse vriend maakte opmerkingen tegen een meisje. Haar vriend was daar niet van gediend en er ontstond een handgemeen.

Op het moment dat een portier de partijen wilden scheiden, vielen verschillende schoten. De veertigjarige deurwachter van Turkse afkomst werd dodelijk getroffen, een klant kreeg een schot in de buik. De drie Amsterdammers renden als eersten weg.

Buiten ging de schietpartij door. Zes discogangers die in paniek naar buiten waren gevlucht, werden geraakt. Melly kreeg een kogel in zijn hoofd en overleed. Zijn broer en zijn Marokkaanse vriend zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij.

Technisch onderzoek heeft uitgewezen dat een van deze verdachten is begonnen met schieten. De politie weet nog niet wie Melly heeft neergeschoten. Mogelijk is het gebeurd in een vuurgevecht.

Tot op heden is één pistool gevonden, terwijl, gezien het aantal kogels, meerdere vuurwapens zijn gebruikt. Familieleden van de overleden portier ontkennen dat er een vuurgevecht is geweest. Zijn eigen broer of zijn vriend zou Melly hebben neergeschoten.

Bekenden van de Amsterdammers trekken die versie in twijfel. Volgens het familielid van Melly wordt de beschuldigende vinger gewezen in de richting van vrienden of bekenden van de omgekomen portier.

'Iedereen weet dat portiers wapens hebben. Turken zijn geen doetjes. Die laten zich niet zomaar neerschieten.'

Er moet volgens het familielid ook meer zijn gebeurd dan nu bekend is. Zowel Melly als zijn broer had kleine wonden en blauwe plekken. Melly's T-shirt was van zijn lijf gerukt. De politie bevestigt dat de verwondingen worden onderzocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden