Wortelsoep


Ingrediënten


Voor 4 personen
peper, zeezout
1 groentebouillonblokje
1 teentje knoflook
1 ui
1 kilo wortelen
1 bekertje crème fraîche


In een druk bestaan is gezond eten een van de eerste dingen waarop wordt beknibbeld. Met een hongerige maag rennend door de supermarkt, doe je bij het zien van de enorme rij voor de kassa uit wanhoop maar een greep in het vriesvak, op zoek naar een pizza of andere snelle hap. Of erger, een greep in het vriesvak op zoek naar een pizza of een andere snelle hap. Niet gezond, maar wel snel.

Het vermoeden bestond al langer dat kant-en-klaar niet gezond is, maar vorig jaar is dat ook nog eens bewezen door onderzoek van het Voedingscentrum. Het centrum nam 158 kant-en-klaarmaaltijden onder de loep. Alle soorten werden aan een onderzoek onderworpen: pizza, stoommaaltijd, stamppot.

Het resultaat mag met recht bedroevend worden genoemd. worden. Denk je met een stoommaaltijd nog relatief gezond bezig te zijn, dan kom je bedrogen uit. Die bevat ten juist te weinig calorieën. Dat een pizza ongezond isen veel te veel calorieën bevat, kunnen we wel raden, maar ook nasi en bami van de super scoren een onvoldoende: te weinig groente en te veel vet.

Goed, toch maar proberen om zelf te koken dus. Een zelfgemaakt kopje soep lijkt altijd een hele opgave, maar wel een dankbare. Je krijgt tijdens het opdienen van de dampende borden vaak bewonderend te horen: `Zelfgemaakt?'

Toch is het minder werk dan je denkt, tenminste als je beschikt over een essentieel stuk keukengerei: de staafmixer. Zelf soep maken is dan zo gepiept. En soep kun kan je ook makkelijk invriezen voor een avond dat je echt geen zin/tijd hebt om te koken. Met een paar goede zuurdesemboterhammen erbij is dat best een gezonde en volledige maaltijd.

Het enige dat bij dit recept wat tijd in beslag neemt, is het schillen van een kilo wortels. Snij ze in stukjes en bak ze met een teentje knoflook en een ui en vier in stukjes gesneden aardappels. Voeg daaraan een liter groentebouillon toe. Laat een minuut of twintig koken totdat aardappels en wortels zacht zijn. Voeg flink wat peper en een beetje zeezout toe. Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde massa. Proef even en voeg zonodig nog peper toe. Doe de soep in een kom en voeg een wolkje crème fraîche toe.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden