Wortelgroenten uit de oven


Ingrediënten



voor 4 personen:
250 gram pastinaak
400 gram zoete aardappel
400 gram koolraap
300 gram winterwortel
scheut olijfolie
2 tenen knoflook, gehakt
paar takken tijm


Slecht ben ik. Door en door slecht. Af en toe flakkert er wel eens iets op van goede wil, maar vaker ben ik doortrapt. Koop ik sperzieboontjes in de winter. En voor verlangens van mijn dochter zwicht ik veel te makkelijk.

Het begon met de charlotte voor Kerstmis, vele jaren terug. Peer moest daarin, vond ik, of chocolade. Nee, zei ze, aardbei was lekkerder. Dat bleek inderdaad zo. Grondig tot prut gepureerd, rinkelden de van ver ingevlogen keiharde zomerkoninkjes in de mousse langs onze verhemeltes alsof het kindje Jezus zelf de seizoenen had omgedraaid.

Sindsdien zondigen wij regelmatig. Wil het kind Griekse salade? Eten we Griekse salade, met tomaat en ui en paprika en komkommer. De supermarkt blikt of bloost niet; alle ingrediënten zijn permanent beschikbaar.

Maar naast al dat verknipte zomergroentegedoe heeft mijn Dekamarkt een fraai aanbod van wat echt in het seizoen is. Pastinaken, koolraap, selderijknol, zoete aardappelen, Hoornse wortelen. Vandaar dat ik onlangs in een vlaag van oudhollands wintersentiment een dijkwerkersmenu bedacht, te serveren aan Bernard, de enige vriend die van dat soort culinaire kloekheid houdt.

Bij de slager kocht ik een varkensknie die tien uur lang in een ketel met zout water broeide op 80 graden. Na afloop was het een verrukkelijk stuk vlees, met smeltend zacht vet spek eromheen. Het zag er alleen uit als een lijk dat ze na drie weken uit het kanaal hadden getild. Daar zaten Bernard en ik niet mee; scherpe mosterd en een koele rode Saumur-Champigny zetten alles recht.

Erbij kwam een plateau wortelgroenten.


Bereidingswijze

Breng een flinke pan water met veel zout aan de kook. Snijd ondertussen de groenten in stukken, houd de soorten apart. Kook de pastinaak en de zoete aardappelen samen 3 minuten, schep ze met een schuimspaan in een bak koud water. Kook de koolraap 8 minuten, voeg de winterwortel toe en kook nog 8 minuten. Schep beide in koud water. Verwarm de oven op 250 graden. Doe de uitgelekte groenten in een ovenschaal en meng met olijfolie. Leg er de knoflook en tijm bij en bak 20 tot 30 minuten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden