Wordt Limburgse wijn net zo exclusief als champagne?

De wijnen uit het Mergelland en de Maasvallei worden waarschijnlijk de eerste wijnen uit Nederland met beschermde status. Daarmee komt het in het luisterrijke rijtje van Boeren Leidse met sleutels (kaas), Brabantse Wal Asperges, en de Opperdoezer Ronde-aardappel.

Druiven op een Nederlandse wijngaard.Beeld anp

Wijnmakers uit Frankrijk of Australië die hun verkopen willen opstuwen door 'Maasvallei' of 'Mergelland' op de flessen te zetten, zouden binnenkort weleens onaangenaam verrast kunnen worden. Deze Limburgse streeknamen worden in 2018 mogelijk door de EU aangemerkt als Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) voor wijnen. Dat betekent dat wijnen alleen nog mogen worden aangeprezen als wijn uit de Maasvallei of uit het Mergelland ze daadwerkelijk in die contreien zijn geproduceerd. Daarmee wordt onze wijn net zo exclusief als champagne (ook een BOB), zullen de Limburgse wijnproducenten gedacht hebben.

De wijnen uit het Mergelland en de Maasvallei worden daarmee waarschijnlijk de eerste wijnen uit Nederland met een degelijke beschermde status. In Nederland zijn de aanvragen al goedgekeurd, op dit moment liggen ze bij de EU, waar buitenlandse partijen tot vandaag (dinsdag) bezwaar konden indienen tegen de beschermde status voor de Limburgse Maasvallei-, en tot 7 november voor de Mergellandwijn.

Reputatie en productbescherming

Het verkrijgen van een BOB is geen sinecure: in het geval van wijn moeten alle druiven afkomstig zijn uit de streek waarvan de naam het etiket siert en moet de wijn ook in dat gebied gemaakt zijn.

De vraag is wat de Limburgse wijnproducenten opschieten met de BOB-status van hun wijn. In het geval van Toscaanse Prosciutto, Colombiaanse koffie, of Franse Camembert de Normandie mag het duidelijk zijn dat oplichters maar wat graag deze illustere herkomstbenamingen op hun eigen, minder exclusieve producten zouden plakken. Maar wijn uit de Maasvallei?

'Het is een kwestie van reputatie- en productbescherming: in de wijnwereld is een oorsprongsbenaming heel belangrijk,' zegt Harry Vorselen, eigenaar van wijngoed Thorn in de Maasvallei. Samen met een Vlaamse collega - de Maasvallei ligt deels in België - diende hij de aanvraag in. 'Het certificaat stelt ook strenge eisen aan het productieproces, bijvoorbeeld de opbrengst per wijnstok: hoe minder wijn je van een stok haalt, hoe beter de kwaliteit. Dus het is een kwaliteitslabel, net als het label 'champagne' inderdaad.'

Als de BOB-aanvraag straks is goedgekeurd, voegen Maasvallei- en Mergellanderwijn zich bij een klein maar luisterrijk gezelschap andere BOB-gecertificeerde producten uit Nederland. Daaronder Boeren Leidse met sleutels (kaas), Brabantse Wal Asperges, en de Opperdoezer Ronde-aardappel - exclusief geteeld in en rondom Opperdoes. In totaal zijn er zes Nederlandse landbouwproducten met een BOB. Dat is een vrij schamele prestatie: in Italië bijvoorbeeld loopt de teller voor BOB-gecertificeerde producten al voorbij de veertig - en dan gaat het alleen nog maar om soorten olijfolie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden