Wordt Cider de nieuwe prosecco?

In de V-test rubriek test of proeft de redactie op onregelmatige basis. Van lenteazijn tot fietsroutes tot vleesvervangers. Deze week: cider, dat een wat belegen imago heeft. Nergens voor nodig, vindt het test panel, als je maar de beste kiest.

null Beeld x
Beeld x

Het borrelt en het gist in de ciders. Ciders gaan het doen, deze zomer op de terrassen en in de tuinen, hoor je links en rechts. Optimisten roepen dat cider de nieuwe prosecco wordt. Voor het eerst doet Nederland daarin mee: een paar jaar geleden gingen een paar Hollandse jongens met ciderplannen de boomgaarden in. Raar eigenlijk dat dat zo lang heeft geduurd. Al in de Middeleeuwen werd cider gemaakt (Karel de Grote dronk het) en appelen en peren hebben het in Nederland altijd goed gedaan. Maar cider was toch meer iets voor de Engelsen, Fransen en Spanjaarden.

In Nederland staat cider vooral te boek als een zoet en flauw drankje, een soort appelsap met prik en alcohol. Feitelijk is dat het ook, maar er zijn wel meer smaken dan flauw en zoet. We hebben vier appelciders uitgezocht: Giel Hollandse Cider van Andreas Giel, Uwe Betuwe Cider 6,5% van Jan Westerlaken, Blos Cider van de stichting WerXaam en Beer Cider van Leonard Koningswijk.

Knetterdroge cider

Bij de blinde proef uit genummerde glazen tekende zich al snel een duidelijk verschil af tussen de dames - Anne-Ruth Dekker, alias foodblogster Kookmeisje en ondergetekende - en de heren, Volkskok en wijnkenner Onno Kleyn en Wouter Bijl, oprichter en eigenaar van de eerste Nederlandse ciderwinkel, CiderCider in Rotterdam.

Zo zijn de dames niet te spreken over nummer 3: echt niet lekker, pregnant zuur, eendimensionaal. Jammer, want dat is de cider van Giel en die is juist zo idealistisch en puur bezig met oude hoogstamrassen, natuurlijke gist en geen toevoegde suikers. Gelukkig waarderen de heren deze 'knetterdroge' cider wel. 'Iets te droog voor het mooie, maar echt Engelse stijl. Daar zijn ook mensen voor', vindt Bijl diplomatiek.

Bitter

Het omgekeerde doet zich voor bij nummer 5, Uwe Cider 6,5%, die de dames allebei bovenaan zetten, maar die bij Kleyn juist als laagste scoort. Hij ruikt een 'intens appelige geur', maar proeft een weeë smaak als van melige golden delicious. Uwe Cider heeft van de vijf het hoogste alcoholpercentage, oogt troebel en is voor de dames lekker zoet, met een diepe smaak. Bijl constateert vrij veel bitters.

Stichting WerXaam in Lelystad, een agrarisch leerwerkbedrijf, bottelde vorig voorjaar de eerste flessen Blos, gemaakt van halfstam oude appelrassen waaraan op het laatst een beetje suiker is toegevoegd voor 'de laatste bubbels'. Het is een cider geworden met een friszoete geur en een fijn bittertje, maar niet één die er echt uitspringt. 'Drinkt snel weg, maar niet erg speciaal', oordeelt Bijl.

Bij de heren op 1 en bij de dames op 2 is Beer Cider wel de favoriet. 'Perfecte balans, fijne mousse, precies goed tussen zoet en zuur, lekker fris', vindt het panel. Bijl: 'Voor mij de winnaar.' Kleyn: 'Smaakt naar meer.' Dekker: 'Dit doet mij het meest aan cider denken. Alles zit erin.' Daarmee maakt Beer zijn Pomme d'Or, de prijs voor beste product 2015 (categorie cider) op de Apfelwein Weltweit in Frankfurt, waar. 1 Beer Cider, 0,75 l. 9,95 euro 2 Uwe Betuwe Cider 6,5%, 0,33 cl. 2,79 euro 3 Blos Appelcider, 0,5 l. 5,50 euro 4 Giel Hollandse Cider, 0,75 l. 14,99 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden