Wontonstyle chicken (gestoomde kip met ui en gember)


Ingrediënten


Voor 4 personen
stukje verse gember van ca. 80 g
2 tenen verse knoflook
3 bosuitjes
½ biologische kip (of eventueel 2 flinke kipfilets)
1 sjalot
flinke scheut maïsolie
zout


Voorbereiding (15 minuten; kan ¿ dag van te voren):
1. Verdeel de halve kip met een scherp (hak)mes in een poot, vleugel en borststuk ( de vleugel gebruik je niet). Kerf de dikke delen een paar keer in.
2. Schil de gember met een dunschiller. Hak lente-ui, sjalot, knoflook en gember heel fijn met een scherp mes of draai ze kort in de keukenmachine. Meng er olie door tot het smeuiig is en breng het mengsel pittig op smaak met zout.


Bereiding (30 minuten; kan 1 uur van te voren):
3. Breng in een ruime pan een bodem water aan de kook. Zet er een stoommandje op of gebruik een metalen zeef die je afdekt met een pannendeksel. Stoom de stukken kip in ongeveer 15 (borst) tot 20 (poot) minuten gaar, maar nog wel sappig. (Kipfilet duurt ongeveer 12-15 minuten.)
4. Nu heb je twee mogelijkheden: hak de kip met een degelijk mes met bot en al in borrelformaat-stukjes (de Chinese methode) of laat de kip een minuutje afkoelen, verwijder het vel, haal het vlees van de botjes en snijd het in mooie stukjes.
5. Leg de kip op een schaal, saus erbij en dippen maar: met de hand of met stokjes. Botjes mag je tactisch uitspugen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.