Wojtyla viert plaats in de paus-toptien met nieuwe skelter

Get up, get on up, get on the scene, on the pope machine. Voor sommigen wellicht te vrijpostig om Karol Wojtyla, paus Johannes Paulus II, in verband te brengen met een nummer van James Brown....

Willem Beusekamp

Tijdens officiële gelegenheden buitenshuis wordt de 79-jarige vervoerd in de vermaarde pausmobiel, een voertuig dat vorige week donderdag tot veler verrassing de trappen van de Sint-Pieter opreed toen de paus 's avonds zijn gerestaureerde kerk moest inwijden. De happening, met een voor Rome ongekend luidruchtig vuurwerk, had meer weg van een popfestijn dan een spirituele bijeenkomst.

Zijn wekelijkse audiënties of regelmatige ontvangst van popmusici, schrijvers, politici of andere beroemdheden hebben trouwens net zomin iets te maken met Het Geloof. Katholiek of niet, zodra Wojtyla binnenkomt, is het gedaan met de dagelijkse zorgen. Van een devote stemming is geen sprake. De zaal is niet meer te houden, juicht en geniet. De paus heeft allang het stadium van super-entertainer bereikt.

Il papa-kart, of 'het ultieme wonder van het Vaticaan' noemen de Italianen het nieuwste vervoermiddel. Wojtyla neemt het in gebruik op de dag dat hij 'de top ten binnenkomt'. Il Messaggero, het meest gelezen dagblad van Rome dat er toch moeilijk van kan worden beticht het Vaticaan niet serieus te nemen, beschrijft het heugelijke feit als een echte commerciële event.

Komende zondag is het zover.

Paus Johannes Paulus II is dan het op negen voorgangers na langst regerende opperhoofd van de rooms-katholieke kerk: twintig jaar, elf maanden en 24 dagen om precies te zijn. Hij verdringt Urbanus VIII (1623-1644). De hitlijst met 264 pausen wordt natuurlijk aangevoerd door de eerste paus, apostel Petrus, die regeerde van het jaar 30 tot 64 (of 67, want helemaal precies weet men het niet).

Bij de toppers hoort natuurlijk ook een all time chart van flops. Die wordt onbedreigd aangevoerd door Stefan II, de paus die op 22 maart 752 werd gekozen maar al kwam te overlijden nog voordat zijn pontificaat werd geproclameerd. De enige Nederlandse paus, Adrianus VI, wiens schoongemaakte graftombe toevallig komend weekeinde in Rome door kardinaal Simonis opnieuw wordt ingewijd, komt niet voor in de lijst van kortst regerende kerkvorsten, al was hij nog geen dertien maanden aan het bewind.

Mét Petrus en Wojtyla vormt Adrianus (Adriaan Florisz Boeyens uit Utrecht) echter een eigen topdrie. Van niet-Italianen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden