Witte Wieven in Zwiep

Lang geleden woonde in het dorpje Zwiep een rijke man die zijn dochter Johanna wilde uithuwelijken aan Hendrik, de zoon van een welgestelde boer....

De bange Hendrik maakte in het donkere bos al snel rechtsomkeer. Albert kreeg een horde krijsende Witte Wieven achter zich aan met bloeddoorlopen ogen en haar op hun tanden. Hij vluchtte op zijn paard naar de boerderij van Johanna en zij kon nog net op tijd de deur voor de neus van de heksen dichtgooien. Uit woede wierpen de Wieven het spit in de deur.

De dappere Albert trouwde met Johanna. Het spit en een deel van de boerderijdeur zijn bewaard gebleven en staan bij de winkel van bakker Postel in Zwiep. De familie Postel woont al heel lang in het dorp en de bakker heeft van zijn vader en zijn opa veel over de heksen te horen gekregen.

Midden in het dorp heeft hij een klein park gemaakt vol met Witte Wieven. Ze staan naast kolossale bezemstelen, ze hangen in de boom of ze zitten op een waag. Bij de ingang staat ut Weerwief naast een groot bord waarop de weersvoorspelling te lezen is:

'Ak nat bin, dan rêgnt

Ak slinger dan weit!

Ak dreuge bin, ist goed weer!

Ak warm bin, schient de zunne'

Als je echte heksen wilt zien, dan kun je in de zomermaanden op dinsdag- en donderdagnacht met de bakker mee naar de kuil in het bos, de Witte Wievenkoele. Tijdens die spookwandeling vertelt hij de legende en dan komen de Witte Wieven vast tevoorschijn!

De Witte Wieven, Zwiepseweg 155, Zwiep, tel: 0573-25.18.34. Open vanaf Pasen tot en met de herfstvakantie, iedere dag 10-18 uur. Gratis toegang in het park. Voor de spookwandeling is reservering gewenst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.