Witte Huis blijft liefst stommetje spelen in affaire-Lewinksy Starr mag Clintons adviseurs horen

Zwijgen is goud, meent Bill Clinton, en onder dat motto heeft de Amerikaanse president de afgelopen maanden zijn politieke gezicht weten te redden....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Ranzige details over Clintons seksuele escapades hebben uitvoerig de revue gepasseerd, en menig Amerikaan haalt er inmiddels zijn schouders over op. Maar aanklager Kenneth Starr volhardt in zijn speurtocht naar bewijzen dat Clinton onder ede over de verhouding met Monica Lewinsky zou hebben gelogen en haar tot meineed zou hebben aangezet.

Starr is voortdurend op een muur van stilzwijgen gestuit, al heeft zijn vasthoudendheid hem geen windeieren gelegd. Steen voor steen brokkelt Clintons juridische verdediging af. Maandag boekte Starr een nieuwe overwinning, toen het Witte Huis afzag van het verweer van onschendbaarheid voor twee naaste adviseurs.

Keer op keer bezweert Starr dat het hem niet gaat om het blootleggen van Clintons seksleven. Hij wil weten of de president de rechtsgang heeft geblokkeerd, toen Clinton in de (inmiddels geseponeerde) Paula Jones-zaak had ontkend intieme contacten met Lewinsky te hebben gehad.

Indien Clinton heeft gelogen, dan is hij strafbaar. Voor deze verdenking bestaan gegronde redenen, aangezien Lewinsky in stiekem opgenomen telefoongesprekken met een collega over haar seksuele relatie heeft gesproken. Ook Lewinsky heeft die relatie onder ede weersproken, mogelijk op aandringen van Clinton.

Jan en alleman is inmiddels voor een grand jury geweest, die bekijkt of de kwestie ernstig genoeg is om de president juridisch te vervolgen. Iedereen die met Lewinsky contact heeft gehad, toen zij vorig jaar als stagiaire in het Witte Huis werkzaam was, is door Starrs onderzoeksteam ondervraagd.

Starrs Pogingen om Lewinsky gedeeltelijke immuniteit te verschaffen in ruil voor haar verklaring dat Clinton wel degelijk een verhouding met haar had, zijn op niets uitgelopen. Afgelopen week nam de FBI vingerafdrukken en handschriftproeven van Lewinsky, die worden gebruikt wanneer zij voor de grand jury moet getuigen.

Bij die gelegenheid zei Lewinsky's vader dat Starr zijn dochter gebruikt 'als pion in een politiek complot om de president te saboteren'. Datzelfde argument wordt door het Witte Huis gehanteerd. Het moet de halsstarrige weigering van Clinton verklaren om een getuigenis in Monicagate af te leggen.

Starr heeft daartoe vijf keer tevergeefs een verzoek ingediend. Wel staat hij op het punt tot de directe cirkel rondom de president door te dringen, al is daar het laatste woord nog niet over gesproken. Starr heeft gerechtelijke toestemming om agenten van de geheime dienst over Lewinsky te vragen.

Het ministerie van Justitie is inmiddels tegen deze uitspraak van een districtsrechter in beroep gegaan. Die bepaalde voor het eerst in de geschiedenis dat leden van de secret service zich niet op geheimhouding kunnen beroepen, aangezien de Lewinsky-kwestie geen nationale belangen schaadt.

Binnen de inlichtingendienst CIA wordt gevreesd dat de veiligheid van de president in gevaar komt, wanneer hij in de toekomst surveillerende agenten om persoonlijke redenen wegstuurt. Onderzoeker Starr was ongevoelig voor deze argumenten, en de rechter gaf hem gelijk.

Diezelfde rechter oordeelde tevens dat twee vertrouwenspersonen van Clinton, Bruce Lindsey en Sid Blumenthal, zich niet kunnen verlaten op het zogeheten executive privilege. Maandag besloot het Witte Huis die claim op onschendbaarheid te laten varen, al wordt vastgehouden aan de geheimhoudingsplicht die Lindsey als advocaat met zijn cliënt Clinton heeft.

Starr wil weten wat Lindsey en Blumenthal met de president hebben besproken inzake Lewinsky. Het zal vermoedelijk nog maanden duren voordat het groene licht voor ondervragingen wordt verkregen.

De strategie van Clinton is er op gericht om hoe dan ook strafrechtelijke vervolging te voorkomen. Liever ziet hij dat Starr zich beperkt tot een rapportage aan het Congres. Want in de politieke arena hoeft Clinton niet te vrezen voor een voortijdig einde van zijn presidentschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden