Het eeuwige levenWim van Eyle (1936-2019)

Wim van Eyle (1936-2019): superverzamelaar voor wielerschrijvers

Hij richtte het bureau Interview op en stortte zich daarna op zijn passie: verzamelen. Van informatie over jazz, wielrennen, schaatsen en misdaad.

Wim van Eyle Beeld RV
Wim van EyleBeeld RV

Hij was een van de oprichters van marktonderzoeksbureau Interview, liet zich uitkopen en stortte zich op zijn passie: verzamelen. Wim van Eyle werd een superverzamelaar van informatie over jazz, wielrennen, schaatsen, en Nederlandse misdaadverhalen, vooral die van Havank, pseudoniem voor Hans van der Kallen.

‘Als je bij hem kwam, vlak bij Den Helder, en vroeg om een foto van een niet zo bekende wielrenner, kwam hij binnen een minuut terug met een map vol foto’s. Iedereen die een boek schreef over deze sport kon niet om zijn archief heen’, zegt Fred van Slogteren, auteur van onder andere de biografieën over Jan Raas, Jan Janssen, Peter Post en Joop Zoetemelk.

Van Eyle overleed 29 november op 83-jarige leeftijd. Hij was voor Van Slogteren een dierbare vriend. Ook Van Eyle was wielerschrijver. Hij schreef vele boeken, waarvan Een Eeuw Nederlandse Wielersport een klassieker is geworden. Tien jaar geleden droeg hij zijn wielerarchief over aan een museum in oprichting in Oldenzaal. Van Slogteren: ‘Maar dat bleef in oprichting. De verzameling, verpakt in tientallen dozen, heeft daardoor jarenlang in een loods in Duitsland gelegen. Nu is die voor een deel in het bezit van het wielermuseum in het Belgische Roeselare. Een ander deel behoort toe aan het Hennie Kuiper Museum in Denekamp. Doodzonde, want het was Van Eyles wens dat het bij elkaar zou blijven.’

Het Nederlandse jazzarchief nam een deel van zijn jazzverzameling over. ‘Dat was het gedeelte dat met de Nederlandse jazz te maken had’, zegt zijn echtgenote Stella Oude Elferink. Zijn collectie misdaadliteratuur, die hij zelf in kaart had gebracht in zijn Lexicon van Misdaadauteurs, was uniek. Zo bezat hij een zeldzaam exemplaar van De leproos van Molokaï, een van de vier titels in de thrillerserie die Willem Frederik Hermans in 1945 publiceerde onder het pseudoniem Fjodor Klondyke. Zo’n 3.500boeken schonk hij later aan de Koninklijke Bibliotheek.

Wim van Eyle werd geboren in in Edam. Op jeugdige leeftijd verhuisde het gezin van drie kinderen naar de Postjeskade in Amsterdam. Zijn buurjongen was daar schrijver-dichter Henk Marsman (later bekend onder zijn pseudoniem Bernlef), met wie hij de passies deelde voor literatuur, jazz en wielrennen. ‘Eindeloos konden we over wielrennen praten en dromen, hoe goed we zouden worden als we eenmaal wielrenner waren. Thuis ontwikkelden we een Tourspel. Van alle renners hadden we afbeeldingen en al die plaatjes legden we in een stapel en gaven daar dan om de beurt een harde zet tegen’, schreef Van Eyle bij de dood van Bernlef in 2012.

Van Eyle studeerde psychologie aan de UvA en ging daarna als marktonderzoeker werken. Nadat hij was weggegaan bij Interview – later vooral bekend als het bureau van Maurice de Hond – ging hij lesgeven in marketing en communicatie aan de hogescholen in Alkmaar en Amsterdam. Hij was echter in de eerste plaats verzamelaar. ‘Het begon met jazz’, zegt Stella Oude Elferink. ‘Hij stelde de Nederlandse Jazz Encyclopedie samen. Vervolgens kwam de sport en dan vooral de wielrennerij. En als laatste was er de misdaadliteratuur.’

Van Slogteren: ‘In 1998 besloot ik een biografie over Peter Post te gaan schrijven en hoorde ik van zijn archief. Ik klopte bij hem aan in St. Maarten en wat ik te zien kreeg, tart iedere beschrijving. Meterslange tot aan het plafond reikende schappen vol met wielerboeken,wielerfoto’s, videobanden, you name it, he got it’, zegt hij. Hoewel Van Eyle grote delen van zijn verzamelingen weggaf, begon hij ook telkens weer opnieuw, waardoor zijn archief enorm bleef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden