Wim Helsen krijgt cabaretprijs Poelifinario

Vlaamse cabaretier bekroond voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen...

Amsterdam Wim Helsen is de winnaar van de Poelifinario, de cabaretprijs voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Alex Klaasen ontving de Neerlands Hoop, de prijs voor de veelbelovendste cabaretmaker.

De cabaretprijzen van de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) werden zondag uitgereikt in de Kleine Komedie in Amsterdam. De Vlaming Helsen won vijf jaar geleden al eens de Neerlands Hoop voor zijn debuutprogramma. Nu werd hij opnieuw onderscheiden, ditmaal voor zijn derde voorstelling Het uur van de prutser, volgens de jury ‘een monument voor het Vlaamse absurdistische theater, waarin de verbeelding de macht heeft’.

De cabaretier ontving de Poelifinario uit handen van Maarten van Roozendaal, de winnaar van vorig jaar, die verklaarde dat de prijs vooral goed is voor ‘je eigendunk en zelfvertrouwen’. Die leek Helsen wel te kunnen gebruiken, gezien zijn eerste reactie: ‘Diep in mij zegt een stem: gij verdient het eigenlijk niet, en iedereen weet dat ge het niet verdient.’

De jury roemt de timing van Helsen. ‘Gedurende de hele voorstelling weet hij de indruk te wekken dat alles wat hij zegt hem spontaan invalt. Maar elk woord, elke stilte, is gewogen om de maximale hilariteit of ontroering te bewerkstelligen.’

Alex Klaasen won de Neerlands Hoop met zijn show Eindelijk alleen.

‘Zijn vermogen om zich in te leven in de eenzaamheid van de mens, knap laverend tussen tragedie en komedie, brengt tegelijk ontroering en hilariteit teweeg’, aldus de jury. ‘Klaasen kan ogenschijnlijk alles, maar is bovenal een fantastisch observator, acteur en zanger, die de schroef van ontroering steeds vaster aanraakt.’

Ook dit jaar werd de uitreiking opgeluisterd met een cabaretlezing, dit keer door Kees Prins, die naast zijn tv-werk actief is als regisseur van cabaretprogramma’s. Hij beklaagde zich over de ‘tsunami aan cabaret’ en pleitte voor vijf cabaretloze jaren, waarin ‘de oldtimers van de weg moeten’ en het cabaret zich kan bezinnen op zijn taken. Als vaste cabaretbezoeker verbaast hij zich over ‘het volk dat op cabaretvoorstellingen afkomt’ – het type dat vooral willen lachen, maakt niet uit waarom. Volgens hem moeten schouwburgen gewaagder programmeren.

De VSCD Cabaretjury pleitte voor een derde prijs: eentje voor het beste liedprogramma van nieuw Nederlandstalig werk. Bij het juryberaad vallen kleinkunstenaars als Theo Nijland, Thé Lau, Frédérique Spigt, Gerard van Maasakkers en Jeroen Zijlstra telkens buiten de boot. Een naam heeft de jury ook al: de Shaffy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden