PostuumWim de Valk (1928-2019)

Wim de Valk (1928-2019), de laatste van de vier musketiers van de Volkskrant

Wim de Valk was een bescheiden journalist die veel betekende voor de Volkskrant en aan de basis stond van een aantal succesvolle vernieuwingen.

Wim de Valk  Beeld
Wim de ValkBeeld

Hij was een van de vier musketiers die aan de basis stonden van de vermaarde Pagina Twee met het financiële nieuws in deze krant tijdens de jaren zeventig, tachtig en negentig. Later zou Wim de Valk samen met Suzanne Baart de brievenrubriek Geachte Redactie uitbreiden tot Open Forum, een speciale pagina waarvoor experts op verzoek langere stukken over een actueel onderwerp schreven. Het werd een groot succes en kreeg navolging in vele andere kranten.

‘Nooit opschepperij’

Wim de Valk – Volkskrant-redacteur van 1959 tot 1989 – overleed 22 maart op 90-jarige leeftijd in zijn woonplaats Zoetermeer als laatste van de vier musketiers.

De Volkskrant was nog een katholieke arbeiderskrant toen hoofdredacteur Joop Lücker de kop ‘Koninklijke Olie leent 100 miljoen’ op de voorpagina zag. In werkelijkheid had de Koninklijke voor 100 miljoen gulden aan nieuwe aandelen geëmitteerd. Lücker greep in: geen dilettanten meer op economie. Er moest een aparte redactie komen met in financiën geschoolde journalisten.

Meteen werden vier mensen gerekruteerd: Jan Damen van De Tijd, Ruud Horeman en Harry Rodenburg van De Telegraaf en Wim de Valk van De Maasbode. Jan van Capel die in 1960 werd aangenomen voor deze pagina, kent de rolverdeling nog precies. ‘Wim was het meest bescheiden lid van deze redactie. Hij was rustig, bedachtzaam en nauwgezet. Nooit grote woorden, nooit opschepperij.’

Rotterdammer

Vele jaren vulde hij met grote regelmaat een eigen rubriek: Op de balans. ‘Niet uitvoerig en zwaarwichtig maar juist bondig en lichtvoetig, zodat het geschrevene voor een breed publiek interessant kan zijn’, zo typeerde hij het zelf. Dat paste bij hem: als Rotterdammer was hij wars van alle flauwekul en gewichtigdoenerij. Hij wist de rubriek tien jaar lang te vullen. In 1972 kreeg Wim de Valk met de rest van de financiële redactie de Prijs voor de Dagbladjournalistiek voor hun verhalen over de dollarcrisis.

De Valk was een geboren en getogen Rotterdammer. Als 11-jarige zag hij hoe zijn eigen huis bij het bombardement van Rotterdam verloren ging. Het enige wat de familie nog had waren de kleren die zij droegen.

Biechtvader

Wim de Valk zou na de hbs een studie economie oppakken op wat toen nog de Economische Hogeschool in Rotterdam heette. Na zijn kandidaats kwam hij in 1950 in dienst van de katholieke krant De Maasbode. Toen die fuseerde met De Tijd stapte hij over naar de Volkskrant, waar hij behalve verslaggever financiën later ook nog chef van de nieuwsdienst en verslaggever bij de sociaal-economische redactie zou zijn. Met Richard Auwerda schreef hij de serie ‘De kerk en het geld’. In 1965 schrapte de Volkskrant de titel katholiek uit de kop. ‘Na het ineenstorten van de rooms-katholieke kerk vielen veel mensen in een gat, aangezien er geen andere normen en waarden voor in de plaats kwamen’, stelde hij vast. Menigeen biechtte aan Wim zijn ontspoorde liefdesleven op. Bij zijn afscheid in 1989 kreeg hij een tekening mee van WiBo waarop hij als een biechtvader was geportretteerd.

Ook daarna bleef hij zeer betrokken bij de Volkskrant, onder meer als lid van het stichtingsbestuur. In 2016 moest hij worden opgenomen worden in een verpleeghuis. ‘Het was tragisch dat mijn vader, een breed ontwikkelde man, zo aftakelde tot iemand voor wie de vraag ‘Wilt u koffie of thee?’ al moeilijk was geworden’, aldus zijn zoon Vincent de Valk .

De Valk was 63 jaar getrouwd met Riet Sondermeijer. Ze kregen vier kinderen. Zijn zoon Jeroen (AD) werd ook journalist, evenals zijn kleinkinderen Eva (NRC Handelsblad) en Arnold (AD).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden