Willem-Alexander genezen van milde vorm ziekte Besnier-Boeck

Kroonprins Willem-Alexander heeft jaren de ziekte van Bes-nier-Boeck gehad. Hij is ervan genezen, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meegedeeld. De ziekte van Besnier-Boeck kan erg vervelend zijn en zelfs tot de dood leiden....

Van onze verslaggever

Volgens de RVD hoefde hij geen medicijnen te gebruiken. De ziekte is vanzelf overgegaan. Willem-Alexander wordt nog één keer in de twee jaar gecontroleerd.

De ziekte van Besnier-Boeck, ook wel sarcoidose genoemd, kan longen, lymfeklieren, huid en ogen aantasten. Sommige patiënten klagen over pijnlijke gewrichten en zwellingen. Anderen hebben longklachten, zoals kortademigheid en ernstige vermoeidheid. De klachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn.

Een aantal patiënten heeft helemaal geen klachten. Bij hen wordt de ziekte bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld als er een longfoto wordt gemaakt. Dit was bij Willem-Alexander het geval. Bij een duikkeuring in 1991 stond op zijn longfoto een groot aantal vlekken. Een kleine medische ingreep was nodig om een stukje longweefsel weg te halen. Daarna werd de diagnose sarcoidose gesteld.

De kroonprins heeft door de ziekte zijn programma nauwelijks hoeven aan te passen. In 1992 liep hij de marathon van New York, en vorige week tijdens het staatsbezoek aan China toonde Willem-Alexander zich bijzonder fit. Oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg is ook sarcoidose-patiënt. Bij hem is de ziekte ingrijpender.

De Rotterdamse internist en immunoloog J. van der Merwe zegt dat er veel bekend is over de ziekte, maar dat het nog een raadsel is waar die vandaan komt. Sarcoidose wordt algemeen beschouwd als een auto-immuunziekte die het afweersysteem aantast. Van der Merwe betwijfelt dat. 'Als er ooit een oorzaak wordt gevonden, gok ik erop dat het een infectieziekte is. '

Het komt vaak voor, zegt hij, dat de ziekte wordt ontdekt bij mensen die geen enkele klacht hebben. 'Als je van iedereen een longfoto zou nemen, hebben we ineens een explosie van sarcoidose. In die zin is het nieuws over de kroonprins een beetje een storm in een glas water.'

De ziekte van Besnier-Boeck is een heel gekke ziekte, vervolgt hij. In de Scandinavische landen is het een soort volksziekte. Meestal gaat het om de milde vorm. Onder de zwarte bevolking van de Verenigde Staten wordt sarcoidose eveneens vaak vastgesteld. Bij deze mensen zijn de klachten ernstiger en heeft de ziekte niet zelden een dodelijke afloop. De ziekte van Besnier-Boeck is niet besmettelijk en ook niet erfelijk. En als de verschijnselen zijn verdwenen, komen ze niet meer terug, aldus Van der Merwe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden