Het Eeuwige levenWilfried Uitterhoeve

Wilfried Uitterhoeve (1944-2020), van studentenverzetleider tot historicus

Wilfried Uitterhoeve keerde zich naar de kunsten toen het tij van de linkse beweging in Nijmegen verliep. Hij overleed aan corona.

In de hoogtijdagen van het Nijmeegse studentenverzet engageerde hij zich met de linkse studentenbeweging. Later ontpopte Wilfried Uitterhoeve zich tot vermaard historicus.

Vorig jaar publiceerde hij nog het veelgeprezen boek De zaak Oldenbarnevelt: val, proces en executie. Na een aantal drukke maanden besloot hij op 6 maart met een vriend enkele weken vakantie te houden in een huisje vlakbij de Mont Ventoux in Frankrijk.

Hier werd hij na een aantal dagen ziek. Nadat corona was geconstateerd werd hij overgebracht naar een centraal ziekenhuis in Avignon. ‘Vierenhalve week lag hij hier in coma aan de beademing. Even was er de hoop dat hij het alsnog zou redden. Maar zijn longen waren te veel aangetast’, zegt Sjef van de Wiel van voormalig uitgeverij SUN, waar Wilfried Uitterhoeve zo lang werkte.

Uiteindelijk overleed Uitterhoeve daar op 20 april, vlak voor zijn 76ste verjaardag. Amper een maand later overleed ook zijn zus Mariëtte van Erp (78), zijn steun en toeverlaat in Nederland, eveneens aan de gevolgen van corona. ‘Anders zou zij u nu te woord staan. Beiden waren zover we weten heel gezond, afgezien van wat ouderdomskwaaltjes’, zegt zus Ceciel Uitterhoeve.

Mariëtte was de oudste en Wilfried de derde uit een katholiek gezin van acht kinderen die opgroeiden in het dorp Vogelwaarde in Zeeuws-Vlaanderen, vlakbij Hulst.

Hun vader was daar dorpsonderwijzer. Het gezin kende vele bollebozen die vooral goed waren in wiskunde. Wilfried was een buitenbeentje. Hij zat altijd in de boeken. ‘Meer een boekenwurm dan een ravotter’, zo zegt Ceciel.

Op zijn 12de ging hij naar het seminarie, niet omdat hij een roeping voelde voor het priesterschap maar omdat hij daar heerlijk kon lezen en studeren. Na drie jaar had hij spijt en stroomde door naar de vierde klas van het gymnasium in Hulst.

Daarna ging hij rechten studeren aan de toenmalige Katholieke Universiteit in Nijmegen. Hij studeerde in 1968 af toen de studentenbeweging zich al flink begon te roeren. Uitterhoeve werd lid van de Studenten Vak Beweging (SVB) en een jaar later schopte hij het tot voorzitter van de Nederlandse Studenten Raad (NSR), die een zeer linkse koers had ingezet.

Hij werkte nog een korte periode op een advocatenkantoor in Rotterdam, voordat hij in 1973 terugkeerde in Nijmegen en redacteur werd bij de Socialistiese Uitgeverij Nijmegen (SUN) die met allerlei maatschappijkritische publicaties in de jaren daarop zeer succesvol zou zijn. Eind jaren tachtig maakte SUN een draai naar historische en filosofische publicaties.

Een hogelijk gewaardeerde uitgave was Van Achilles tot Zeus over de verwerking van mythen in de kunsten.

Uitterhoeve zou er tot 2001 blijven toen de uitgeverij werd overgenomen door Koninklijke Boom. Hij was daarnaast zeer actief in het culturele leven van de stad. Zo was hij voorzitter van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars en oprichter en voorzitter van het Filmhuis Nijmegen, het huidige Lux. Hij was homoseksueel, maar had nooit een vaste relatie waardoor hij veel tijd had allerlei dingen te doen.

Na 2001 ging Wilfried Uitterhoeve zelf schrijven. Zijn zus zegt dat hij van huis uit geen historicus was. Maar dat nam niet weg dat hij veel historische studies, met name over de Bataafs-Franse tijd, maakte, zoals zijn proefschrift in 2009 over Cornelis Krayenhoff. Daarnaast was hij gespecialiseerd in de geschiedenis van Nijmegen.

Samen met Gerard Lemmens publiceerde hij in 2005 Nijmegen binnen en buiten de singels. Ook werkte hij mee aan de Nieuwe historische atlas van Nijmegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden