Wijn eten

Per fles, per magnum, per doos, per dozijn en nog wel per grotere hoeveelheden ook doet Andrew Lloyd-Webber zijn wijncollectie in de verkoop....

Al op school begon Lloyd-Webber met het verzamelen van wijn. Aanvankelijk bescheiden; zijn eerste aankopen kostten nog geen pond. Zijn eerste veilingaankoop herinnert hij zich nog als de dag van gisteren: een doos Lafite uit 1961. 'Ik denk dat ik er 145 pond voor betaald heb.'

Of er voor die prijs nu een enkel flesje kan worden gescoord, is nog maar de vraag. Het 'topstuk' van de veiling - meer dan driehonderd flessen waaronder veel magnums en bijvoorbeeld Margaux 1900 - mag mee voor zeshonderdduizend gulden. Per stuk moet een Margaux uit 1900 negenduizend gulden opbrengen. Maar goed, de flessen zijn natuurlijk bewaard onder de meest gunstige omstandigheden in de kelders van zijn buiten in Berkshire en zijn vakantieadres in Frankrijk. Een juweeltje van een collectie, de droom van elke connaisseur, voegt Sotheby's nog maar eens toe voor wie mocht twijfelen.

Maar waarom al dat lekkers niet gewoon zelf opgedronken? Lloyd Webber: 'Een van mijn problemen is dat ik een ongeneeslijke verzamelaar ben. Door de jaren heen heb ik nooit veel verkocht. Maar wijn leeft en ik besef nu dat ik veel te veel heb verzameld. Het is tijd voor een grote schoonmaak.'

Wat een gemiste kans. De Sauternes van Château d'Yquem uit 1900 (verwachte opbrengst 6500 tot 9500 gulden per fles) laat zich zonder twijfel uitstekend smaken bij een exquise dessert. Of wat te denken van een een snelle lunch: een luxe hazelnoot- of walnootgebakje van de beste banketbakker in dorp of stad langzaam genietend weggespoeld met een glaasje van deze absolute top onder de dessertwijnen. Maar daarvoor is ook de Sauternes van veel mindere reputatie nog goed genoeg en die is in Nederland al te koop voor rond de twintig gulden per halve fles.

Wijn éten is nog een mogelijkheid die Lloyd-Webber over het hoofd heeft gezien, bijvoorbeeld als Champagne-sorbet.

Maak suikerstroop: doe 200 gram suiker met 2 deciliter water in een pan en laat de suiker op middelmatig vuur smelten. Regelmatig roeren. Laat heel even koken en laat dan koud worden in de koelkast. Voeg aan de koude suikerstroop toe 1,5 eetlepel sinaasappelsap, 1 eetlepel citroensap, 2,5 deciliter gekoelde zoete champagne en 1 eiwit. Kloppen tot het mengsel schuimt. Giet dit in een ijsmachine en laat die in 45 minuten het ijs draaien.

Het sorbetijs kan natuurlijk ook met de hand worden gemaakt: zet het mengsel dan in de vriezer en roer het elk kwartier even om.

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden