'Wij zijn klaar voor komst voetbalfans'

Interview..

utrecht Zuid-Afrika hoopt deze zomer met het WK voetbal een half miljoen toeristen te trekken. Het land pakt dan ook groots uit op de Vakantiebeurs in Utrecht. De Zuid-Afrikaanse minister van Toerisme Marthinus van Schalkwyk kwam naar Nederland om het paviljoen van zijn land te openen. Hoewel in Zuid-Afrika kritiek is op de voorbereiding, is het land klaar voor de komst van de voetbaltoeristen, zegt hij. Dat gevoel is niet veranderd na de aanslag op de Togolese spelersbus bij de Afrika Cup.

Criminaliteit is de achilleshiel van het WK genoemd. Wat doet Zuid-Afrika om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen?

‘We hebben de afgelopen vijf jaar een gestage groei gezien van het toerisme. Als criminaliteit inderdaad zo’n grote rol zou spelen, zouden er niet elk jaar meer bezoekers komen. Die hebben allemaal gezien dat je in Zuid-Afrika veilig kunt reizen en vertellen dat door. De beste reclame is mond-tot-mondreclame.

‘Het heeft ook veel te maken met waarneming. Laatst was ik in Washington DC en vond ik op mijn hotelkamer een briefje met de waarschuwing dat je je beter niet in bepaalde wijken kunt begeven. Zo zijn er ook delen van Londen of Parijs waar je beter niet kunt komen. Criminaliteit is overal, Zuid-Afrika is daarop geen uitzondering.’

De criminaliteitscijfers zijn aanzienlijk hoger dan in Europa.

‘We zetten ook veel extra politie in. Er zullen 200 duizend politiemensen actief zijn, van wie 40 duizend speciaal voor de titelstrijd. Ze zullen zichtbaar aanwezig zijn op straat.’

Worden er speciale maatregelen genomen na de recente aanslag?

‘Dat vinden we niet nodig. De inlichtingendienst is uitgebreid met het oog op mogelijke terroristische aanslagen. De terroristische dreiging bij grote evenementen is niet specifiek voor Zuid-Afrika. Denk maar aan de Spelen van 1972 in München.

'Ook hier is sprake van een bepaalde beeldvorming over het continent Afrika. Maar je moet het zo zien: het zou niet erg realistisch zijn dat Amerikanen Nederland zouden mijden als er een aanslag zou worden gepleegd in Wit-Rusland. Dat zijn de verhoudingen waarover we praten.’

Een afdeling van de vakbond Cosatu heeft gedreigd met stakingen tijdens het WK. Vorig jaar waren er ook stakingen bij projecten die te maken hadden met het toernooi. Zijn ze een reële dreiging voor het WK?

‘De stakingen van vorig jaar zijn opgelost door overleg. Het huidige conflict speelt tussen een grote hotelketen en de vakbond. De betrokken partijen zijn in overleg. Ik ben ervan overtuigd dat ze eruit zullen komen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden