'Wij integrereren alleen als het vrijwillig is'

Assen verkleurt, vindt de wethouder. Met 10 procent minderheden heeft de stad behoefte aan een heus integratiebeleid. Tot woede van de Molukkers....

Oudere Turken, Molukkers of Irakezen krijgen in Assen pas subsidie van de gemeente als ze samen met andere groepen gaan koffiedrinken of dammen. Dat is althans het voorstel van het college van B en W. Voorwaarde is dat de deelnemers tijdens het koffiedrinken of dammen nadrukkelijk hun eigen cultuur aan de orde stellen. Integratie heet dat, en het is het belangrijkste doel van de nieuwe nota Kleurrijk Assen.

'En dan moet je Molukkers proberen te overtuigen van het nut van integratie?', roept Augustinus Tuparia van het Bureau Molukse Zaken in Assen, die onlangs zijn bezwaren tegen de nota bij de gemeente heeft ingediend. 'Weet u wat de Molukkers zeggen? Rot op met die gemeente. De Nederlandse overheid heeft ons hiernaartoe gebracht. Wij integreren alleen op basis van vrijwilligheid. Sorry, ik werd even kwaad.'

En hij is niet de enige in de Molukse gemeenschap van Assen. Als de gemeenteraad in februari de nota Kleurrijk Assen aanneemt, verdwijnt de bijzondere positie die de 2200 Molukkers er als grootste minderheidsgroep innemen.

Dat betekent dat in 2007 het Bureau Molukse Zaken dichtgaat. De Molukse wijkraden hoeven vanaf 2006 niet meer automatisch op hun jaarlijkse subsidie van 2117 euro te rekenen.

In het toekomstige minderhedenbeleid van Assen wordt subsidie afhankelijk gemaakt van samenwerking tussen allochtonen en autochtonen. Activiteiten die bedoeld zijn voor de gezelligheid of het beleven van de cultuur in eigen kring, krijgen van de gemeente geen geld meer.

Waarom? 'In Assen zijn geen achterstandswijken, geen zwarte scholen', zegt de verantwoordelijke wethouder Ruud Wiersema. 'Maar we hebben toch ruim 10 procent mensen van een andere achtergrond. Assen is verschoten van kleur. Assen is niet meer dat Drentse provinciehoofdstadje. We hebben een stevige bevolking Molukkers en daar zijn anderen bij gekomen.

'Ik ga ervan uit dat deze bewoners er volgend jaar nog zijn en vijf jaar later ook. Dat betekent wat voor een stad.'

Oké, er is geen multicultureel drama zoals in Rotterdam. Maar in Assen hebben allochtonen op het gebied van werk en onderwijs wel degelijk achterstanden, betoogt Wiersema. Dat Assen daarop reageert met de nota Kleurrijk Assen, noemt hij 'een evolutie in het denken'.

Zijn woordvoerder vult aan: 'Het is de tijdgeest, toch?' Neem Groningen. Voor die stad is de eigen identiteit van allochtonen nog steeds uitgangspunt van het minderhedenbeleid.' Wiersema: 'Ze blijven daar hangen in het oude PvdA-denken. Ze durven daar geen keuze te maken en ze willen vooral geen rotzooi.'

Op de Molukkers na stemmen alle etnische groepen in Assen in met Kleurrijk Assen. Ze hebben zelfs bijdragen geleverd aan de nota.

Tuparia van het Bureau Molukse Zaken: 'De nieuwkomers willen een opleiding, een goede baan en voor de rest interesseert het ze niet.' Dat ligt voor de Molukkers anders. 'Mijn vader was KNILmilitair.Hij is gedwongen en verplicht, met allerlei valse beloftes, naar Nederland gegaan. Hij ligt nu onder de groene zoden, maar ik kom voor hem op', zegt hij strijdlustig.

Vanwege dat verleden hechten Molukkers nog steeds bovengemiddeld aan hun achtergrond, meent Safan Tauran (19) uit Assen. Zijn vader is vlak voor vertrek naar Nederland op de Molukken geboren, zijn moeder zag het levenslicht op de boot onderweg.

Safan Tauran: 'Dat is niet te vergelijken met de Turkse of Marokkaanse gemeenschap. Wij zijn gedwongen hier naartoe gekomen. Ik ben en blijf Molukker en ik weet zeker dat mijn vrienden er ook zo over denken. Als wij onze identiteit opzij moeten zetten, wordt onze cultuur belachelijk gemaakt.'

Toen de raadscommissie Sociale Infrastructuur de nota in oktober behandelde, stonden rond de vijftig Molukkers in de zaal met spandoeken. 'Opnieuw verraden' en 'Ereschuld blijft ereschuld', stond erop.

Intussen hebben zeven Molukse organisaties bij de gemeente protest aangetekend tegen de nota Kleurrijk Assen. Volgens Tuparia had het stuk beter 'Het witten van Assen' kunnen heten. Het beleid dat erin beschreven staat, noemt hij 'na-apen van Den Haag en Rotterdam'.

Wethouder Wiersema kent de gevoeligheden in de Molukse gemeenschap: 'Maar vanuit emotie help je niemand het beste.' Het college van B en W had dan tenminste moeten kijken naar wat in Assen al is bereikt, vindt Tuparia. Het Bureau Molukse Zaken lobbyde met succes voor meer Molukse politie in Assen. Het bemiddelt als er conflicten zijn op scholen of op straat.

'Waarom is het nou rustig in Assen? Omdat de intermediairs altijd klaarstaan om escalatie de kop in te drukken. Ik verzeker u: als de gemeente doorzet, zal het ontzettend veel verzet opleveren. Het kan ook anders, en dat is een kwestie van een beetje luisteren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden