Wiet is alle onschuld kwijt

‘Hennephandel is belangrijkste vorm van criminaliteit.’..

Van onze verslaggever Peter de Graaf

LEEUWARDEN Gemeentebesturen gaan veel te makkelijk in zee met coffeeshophouders die investeren in een bouwproject of de lokale voetbalvereniging sponsoren. Daardoor lopen ze het risico betrokken te raken in de wereld van de georganiseerde hennepcriminaliteit. Dat zegt politiecommissaris Max Daniel vandaag in een interview met de Volkskrant.

‘Een gemeentebestuur ziet slechts de zakenman achter de coffeeshophouder, maar wil of kan de wereld achter de zakenman niet zien’, aldus Daniel, die belast is met de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit achter de hennepteelt. Volgens hem is de verstrengeling van boven- en onderwereld nergens zo groot als in de lucratieve wiethandel. ‘Je moet als gemeentebestuur geen relaties aangaan met coffeeshophouders, omdat de risico’s te groot zijn.’

Een schoolvoorbeeld daarvan is de zaak-Checkpoint in Terneuzen. Checkpoint groeide met steun van de gemeente uit tot de grootste coffeeshop van Nederland. De eigenaar werd gezien als een succesvol zakenman, die regelmatig bij het gemeentehuis langsging en miljoenen investeerde in een skihal. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem nu als leider van een criminele organisatie. De rechtszaak tegen hem wordt dinsdag hervat.

Volgens Daniel kan een coffeeshophouder misschien nog wel zuiver op de graat zijn, maar hij is voor de levering van wiet altijd afhankelijk van criminelen. Checkpoint verkocht 10 tot 15 kilo cannabis per dag aan bijna 3.000 klanten uit België en Frankrijk ‘Zulke hoeveelheden krijg je echt niet voor elkaar zonder georganiseerde misdaad’, aldus Daniel.

Volgens de politiecommissaris hebben veel gemeentebesturen nog het idee dat hennepteelt relatief onschuldig is. Maar hennep is net zo zwaar crimineel als cocaïne. Hennepteelt is uitgegroeid tot de belangrijkste vorm van georganiseerde criminaliteit van het land.

Nederland is de grootste hennepproducent van West-Europa. Meer dan 80 procent gaat naar het buitenland. Slechts een klein deel vindt zijn weg naar de coffeeshops. Daarom noemt de politiecommissaris het idee ook ‘onzin’ dat de criminaliteit een enorme slag kan worden toegebracht door de inkoop van coffeeshops te ‘reguleren’. Veel burgemeesters, onder wie oud-burgemeester Leers van Maastricht, hebben voorgesteld de achterdeur van coffeeshops vrij te geven. Daniel: ‘Coffeeshops vormen maar een heel klein deel van het probleem.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden