Wiesenthalcentrum vraagt om opheldering Zwitserse lijst bevat veel dubieuze namen

Op de lijst die de Zwitserse Bankiersvereniging heeft gepubliceerd in een poging de rechthebbenden op rekeningen van slachtoffers van de nazi's op te sporen, blijken veel niet-joden te staan....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/MADRID

Serrano Suner arrangeerde voor zijn zwager Franco onder meer een persoonlijke ontmoeting met Hitler. Hij wordt ervan beschuldigd voor Spanje goud te hebben aangekocht dat de nazi's van joden en centrale banken in bezette landen hadden geroofd. Hijzelf ontkent dat.

Serrano Suner heeft wel toegegeven dat hij 'een paar kleine rekeningetjes' had. De inmiddels 96-jarige 'superzwager' en oud-leider van de fascistishe Falange ontkent dat hij 'iets van iemand gestolen heeft'. Hij zou de rekeningen hebben gebruikt voor zijn veelvuldige reizen en voor het betalen van de school van zijn kinderen. Ook zes kinderen van Serrano Suner staan op de lijst.

Simon Wiesenthal maakte gisteren in Wenen bekend dat de Slowaakse oorlogsmisdadiger Vojtech Tuka op de lijst staat. Tuka was premier van het fascistische Slowakije onder Josef Tiso, en was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan 100 duizend joden naar Auschwitz, Treblinka en andere vernietigingskampen. Hij werd in 1946 geëxecuteerd.

De naam Dr. Hans Wendland, die op de lijst voorkomt, is dezelfde als die van de Duitse kunsthandelaar die voor Göring in bezette gebieden oude meesters en impressionisten 'verzamelde'.

Het Wiesenthalentrum heeft dringend opheldering gevraagd over zes namen op de lijst die overeenkomen of sterk lijken op die van zes prominente nazi's. Of deze rekeninghouders ook inderdaad nazi's zijn, of joden met dezelfde namen, is niet duidelijk.

Het Wiesenthalcentrum merkt Elise Eder, Willy Bauer, Karl Jäger, Hermann Eser, H. Schmitz en Heinrich Hofmann aan als verdachte namen. Elisabeth Eder was de echtgenote van de Oostenrijkse SS-commandant Ernst Kaltenbrunner. Bauer is mogelijk het pseudoniem van Anton Berger, commandant van concentratiekamp Theresiënstadt; deze bediende zich vaker van deze schuilnaam. Jäger organiseerde de razzia's in Litouwen en de deportatie van 130 duizend joden naar de vernietigingskampen. Hermann Esser was de vice-voorzitter van de Rijksdag. Hermann Shmitz was directeur van I.G. Farben, het chemiebedrijf dat nauw bij de holocaust betrokken was. Heinrich Hoffman was Hitlers fotograaf en vertrouweling.

Het Wiesenthalentrum had de Zwitserse Bankiersvereniging eerder deze maand gevraagd mogelijke namen van nazi's buiten de lijst te houden, maar een woordvoerster van de vereniging zei gisteren dat dit niet mogelijk was gebleken, hoewel er een onderzoek gaande is.

In alle landen waar de lijst is gepubliceerd blijken veel niet-joden namen te herkennen. Op de lijst staan volgens de Zwitserse Bankiersvereniging de namen die horen bij álle rekeningen die voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 zijn geopenend en nadien niet meer zijn gebruikt voor stortingen of opnamen. Aangenomen wordt dat veel van de rekeningen toebehoren aan joodse nazi-slachtoffers of hun tussenpersonen. Nabestaanden die de rekeningnummers niet kenden, konden hun rechten niet laten gelden. Nu de Zwitserse banken voor het eerst in hun geschiedenis het bankgeheim hebben doorbroken door de namen bij de nummers vrij te geven, blijken echter ook veel andere rekeningen vergeten of onbekend aan nabestaanden.

Daarentegen komen er veel meldingen van nabestaanden van joodse slachtoffers die weten dat er rekeningen moeten bestaan maar die geen namen op de lijst herkennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden