ColumnGidi Heesakkers

Wie via de Wat & Hoe-taalgids communiceert, heeft veilige seks

null Beeld

In de boekenkast van mijn ouders vond ik de oranje Wat & Hoe-taalgids Spaans, die ik als 15-jarige kocht toen ik voor het laatst met hen op vakantie ging. ‘Geheel geactualiseerd’, staat er op de voorkant van het boekje. Ik sloeg het open op de enige pagina met een ezelsoor en trof mijn belangrijkste vraag anno 2004 aan: ‘Is er een internetcafé?’

Op de ochtend van vertrek riep mijn moeder in tranen dat ze thuis wilde blijven omdat ik met mijn aanhoudende gezeik over de bestemming de vakantie al had verpest.

We gingen toch, met een touringcar naar de Costa Brava. Er was goddank een internetcafé op camping Bella Terra in Blanes, of nou ja, er was één computer met msn in de campingbar. Er was verder vooral desillusie op het vlak van communicatie, maar aan Wat & Hoe zou het niet liggen.

De vintage goede bedoelingen van uitgeverij Kosmos, als omschreven in het woord vooraf, bestaan eruit dat je in je beste opzoek-Spaans een gesprek aanknoopt, om vervolgens volledig in het duister te tasten over het antwoord. In zo’n geval moet je de taalgids aan de aangesproken Spanjaard overhandigen, waarna de Spanjaard in kwestie aanwijst welk antwoord het meest in de buurt komt.

Dat kon nog wat worden, met die Spaanse vakantieliefde. In onze mobile home focuste ik op het hoofdstuk ‘iemand versieren’. Voor de zekerheid leerde ik de vertaling van ‘Ik heb al een vriend’ uit mijn hoofd, om precies nul opdringerige want totaal ongeïnteresseerde Spanjaarden mee uit het veld te slaan. Ya tengo pareja. Maar dankzij Wat & Hoe was ik in ieder geval een béétje voorbereid op wat nooit komen ging.

‘Ik heb van je gedroomd’, ‘Ik moet de hele dag aan je denken’, ‘Je lacht zo lief’, ‘Je hebt zulke mooie ogen’; allemaal teksten waarvan de Wat & Hoe-samenstellers vermoeden dat je ze uit je bek krijgt zodra je beet hebt, met het oranje gidsje in pocketformaat op zak.

En nergens ‘Laat dat condoom maar zitten’ of ‘Ik haal morgen wel de morning-afterpil’; wie via Wat & Hoe communiceert, heeft veilige seks. Ingeklemd tussen ‘We moeten voorzichtig zijn vanwege aids/soa’ en ‘Laten we geen risico’s nemen’ staat een bitter zinnetje: ‘Dat zeggen ze allemaal.’

Wat zeggen ze allemaal? Dat ‘ze’ geen chlamydia hebben? Dat ‘ze’ je het mooiste meisje van de wereld vinden? Dat ‘ze’ al een vriend hebben? Ik zei helemaal niks, in 2004, maar dat ‘Ya tengo pareja’ tot op de dag van vandaag de enige Spaanse volzin is die ik uit mijn hoofd ken, zegt met terugwerkende kracht genoeg.

Over drie weken gaan mijn ouders en ik voor het eerst weer samen op vakantie. Ik heb al een vriend, 4G en Google Translate. Alles komt goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden