Wie identificeert deze drie hoofden?

De hoofden van de terroristen zijn wonderbaarlijk intact gebleven, en dus hoopt de Indonesische politie snel meer te weten te komen over hen en hun banden met Jemaah Islamiyah....

Zij hebben zichzelf opgeblazen, hun lichamen zijn aan stukkengereten door de bommen die ze in rugzakken meedroegen. Weinig iser over van de drie mannen die zaterdag 24 mensen meesleurdenin de dood en meer dan 120 anderen verwondden. Maar wat er vanhen over is, is meer dan de politie had durven hopen: hungelaatstrekken.

De hoofden van de daders zijn grotendeels intact gebleven,hun gezichten zijn zelfs zo goed als ongeschonden. Die zullen nuniet alleen hun identiteit onthullen, maar de politie ook ophet spoor van handlangers zetten. Foto's van het drietal zijnmaandag aan de media gegeven, en de politie hoopt snel te wetenwie zij zijn. De dood heeft de kromme neus van de man die deeerste bom liet exploderen, op het strand van Jimbaran, nietrechtgezet, en het gezicht van de man die Raja's café in Kutaopblies lijkt zelfs nog te leven: ogen en mond staan open, alsofhij nog iets gaat zeggen.

Het zijn gewone Indonesische gezichten met Javaanse trekken.Ook verder is aan de mannen weinig opmerkelijks: zij benaderende gemiddelde Indonesische lengte van 1,65 meter, hun leeftijd moet tussen de 20 en 25 jaar liggen.

Het zijn mannen zoals Amrozy, de hoofdverdachte van deaanslag die drie jaar geleden op Bali aan ruim 200 mensen hetleven kostte. Toen Amrozy werd gearresteerd, verbaasde de wereldzich erover hoe gewoon hij was, en hoe vriendelijk hijglimlachte. De smiling assassin bleek een eenvoudige monteur, diezich leek te verbazen over alle aandacht die hij kreeg.

Amrozy is ter dood veroordeeld en wacht in een Balinese celop zijn executie. Zijn arrestatie volgde na lang en intensiefspeurwerk, en was uiteindelijk toch nog een kwestie van geluk.Na hem zijn tal van handlangers opgepakt. De politie legde grotedelen van een netwerk bloot, de 'Jemaah Islamiyah', dat ookverantwoordelijk werd gehouden voor latere bomaanslagen op eenhotel en de Australische ambassade in Jakarta.

Jemaah Islamiyah is ernstig gehavend door al die arrestaties.Maar twee kopstukken zijn nog steeds op vrije voeten: 'dokter'Azahari en Noordin Mohamad Top. Azahari zou de ontwerper zijn vande dodelijke bommen, en Top de ideoloog die jonge volgelingenrekruteert. Vermoed wordt dat ook de daders van de aanslagen vanzaterdag uit het schimmige Jemaah Islamiyah-netwerk komen.

De bommen die zij gebruikten waren minder ingewikkeld, maar niet minder dodelijk. Ze waren zo licht dat ze in een normalerugzak pasten, en waren gevuld met honderden metalen kogeltjesdie alle kanten op vlogen.

Bij vorige acties werden auto's gebruikt, volgestouwd metexplosieven. Een aanslag met een wagen vergt een veelnauwkeuriger voorbereiding, en bovendien zijn auto's veelkwetsbaarder voor ontdekking. Tegen acties van zelfmoordenaarsmet rugzakken is veel minder te ondernemen.

Het onderzoek naar de jongste aanslagen verlooptprofessioneler dan drie jaar geleden. Destijds liepen duizendennieuwsgierigen twee dagen lang ongehinderd dwars door hetbewijsmateriaal. Ditmaal hebben forensische teams uit Indonesiëen Australië de omgeving onmiddellijk afgesloten. Niemand magin de buurt komen voordat elke vierkante centimeter isuitgekamd.

Op het strand van Jimbaran heeft het speurwerk zijn eigensporen achtergelaten. Op de plaatsen waar de bommen ontploftenstaan twee paaltjes van 1,65 meter hoog, van waaraf tientallenwitte touwtjes zijn gespannen. Zij volgen de banen die de metalenkogeltjes hebben afgelegd. Aan de touwtjes hangen papiertjes waarop staat wat zij hebben aangericht: 'Een stuk voet' of'Stukken vlees'. Glasscherven, slippers, een enkele omgevallenbierfles en een vertrapte menukaart liggen her en der, alslaatste getuigenissen van de chaos. Het meeste is maandag alopgeruimd.

Alle stoffelijke resten zijn in koelboxen geborgen, maarzelfs de grootste zorgvuldigheid heeft niet kunnen verhinderendat de plek nog altijd ruikt naar dood. De zee komt niet hooggenoeg om het bloed uit het zand te spoelen.

Voor de Balinezen is dat maar een detail. Voor hen is de plekverontreinigd met een groter kwaad: de schaduw van deafschuwelijke daad die hier is gepleegd. Maandagmiddag verzamelen tientallen Balinezen zich in traditionele kleding omhet strand van Jimbaran te reinigen, en om de ronddolende geestenvan de doden tot rust te brengen. Toeristen kijken nieuwsgierigtoe. De regering hoeft niet, als drie jaar geleden, vliegtuigente sturen om ze van het eiland te halen, want de meesten willenhun vakantie afmaken. De Balinezen vragen zich echter angstigaf of er ooit nog nieuwe toeristen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.