Wethouders Rotterdam declareren kwistig

Burgemeester en wethouders van Rotterdam declareren veel meer representatie- en reiskosten dan hun Amsterdamse, Haagse en Utrechtse collega's. Vorig jaar spendeerde het Rotterdamse college van B en W ruim één miljoen gulden, in Amsterdam bleef het bestuur onder de zes ton....

Van onze verslaggever Theo Klein

In 1997 gaven de Rotterdammers met zeven wethouders zelfs drie maal zoveel uit als hun Amsterdamse collega's met acht wethouders.

Voor een beperkt deel zijn deze bedragen 'vervuild' met kosten van raadsleden en ambtenaren. Maar dat geldt voor Amsterdam en Rotterdam in gelijke mate. Den Haag kwam in 1998 uit op een bescheiden 220 duizend gulden voor reis- en representatiekosten. Utrecht bleef steken op een totaal van 195 mille.

Het Rotterdamse college van B en W ligt onder vuur wegens vermeend onaanvaardbaar declaratiegedrag onder ex-burgemeester Peper, nu minister van Binnenlandse Zaken. Volgens Peper zijn hogere onkosten onvermijdelijk voor een gemeentebestuur dat de grootste haven ter wereld moet promoten. Er loopt een onderzoek van een commissie uit de Rotterdamse raad (COR) naar de uitgaven van de colleges tussen 1986 en 1999. Het eindrapport wordt in december verwacht.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor het openbaar bestuur, kan het verschil in declaratiegedrag niet verklaren. Burgemeesters en wethouders hebben naast hun salaris recht op een vaste onkostenvergoeding van 690 gulden per maand. Daarvan moeten onder andere hapjes en drankjes met relaties, vakliteratuur, giften, telefoon- en faxkosten worden betaald

Daarnaast kunnen colleges zelf vaststellen hoeveel zij voor aanvullende representie- en reiskosten willen uittrekken. Er bestaat grote onduidelijkheid over de declaratieregels voor gemeentelijke bestuurders. Dit bleek onlangs uit een onderzoek van het onderzoeksinstituut SGBO van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Burgemeesters en wethouders intepreteren de voorschriften zeer verschil lend.

Dat leidt bijvoorbeeld bij de vaststelling van hun inkomstenbelasting tot conflicten met de Belastingdienst. De Belastingdienst eist nu duidelijkheid. Binnenkort spreekt de VNG met het ministerie van Binnenlandse Zaken over een transparanter declaratiestelsel voor gemeentebesturen.

Daarin moeten vergelijkingen tussen kostenposten van gemeenten mogelijk worden. Die zijn nu moeilijk omdat uitgaven niet uniform worden geboekt. Er bestaan legio mogelijkheden om uitgaven elders op de jaarrekening te verstoppen.

Dat is in Den Haag niet gebeurd, verzekert een zegsman van die stad. De opvallend lage kosten van Den Haag zijn 'echt'. Den Haag is de derde stad van Nederland en zetel van de regering. Dat brengt veel representatieve verplichtingen met zich mee. Den Haag heeft volgens de zegsman geleerd sober en gedisciplineerd met geld om te gaan, sinds de stad als noodlijdende gemeente een tijd onder curatele van de regering stond.

De klachten in Rotterdam over onaanvaardbaar declaratiegedrag spitsen zich toe op misbruik van de gemeentelijke creditcards, achterover drukken van cadeaus, privé-gebruik van het partyschip van de gemeente en snoepreisjes. Ook Amsterdamse bestuurders beschikken over een creditcard van de gemeente. Per maand geven ze daarmee gemiddeld voor honderd gulden uit. Dure cadeaus komen op het stadhuis in een luxe kast terecht en minder kostbare presentjes worden tegen Kerstmis onder ambtenaren verloot.

Vorige week bleek uit een beperkt onderzoek in Rotterdam dat burgemeester Peper de gemeentelijke boot met voorrang kon opeisen. Van de tien tochtjes kon acht keer niet achterhaald worden waarom en met wie de burgemeester had gevaren.

In Amsterdam is dat volgens een woordvoerder van de gemeente onmogelijk. Ook burgemeester Patijn dient de boot en ook de ambtswoning vooraf te reserveren, met opgave van redenen, aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden