Wespenvangers: blijven we de glazen kruik trouw?

Wespen zijn hinderlijke insecten, hoe bestrijd je ze het best? V testte met twee teams vier wespenvallen.

Pay-Uun Hiu
Redtop wespenval incl. lokstof 14,20 Beeld .
Redtop wespenval incl. lokstof 14,20Beeld .

Ja, er zijn meer wespen dit jaar. Wageningen Universiteit (WUR) spreekt van een 'iets meer dan gemiddeld wespenjaar'. Een plaag is misschien overdreven, aldus de woordvoerster van WUR, maar dat voelt heel anders als je op een terras zit waar de wespen groepsgewijs de aanval inzetten.

Voor niet-professionele bestrijders zijn wespenvallen vrijwel de enige optie. De gedachte is dat je met limonade of een andere mierzoete vloeistof wespen van je weg lokt en niet naar je toe. Zet de val dus niet naast je bord of glas, maar een goed eind ervandaan.

V testte met twee teams vier typen wespenvallen. De klassieke, meest voorkomende en goedkoopste is de glazen kruik met een gat onderin die in bijna alle zaken voor huishoudelijke artikelen en tuincentra te koop is.

Glazen wespenval, tuincentrum 2,99 (aanbieding) Beeld .
Glazen wespenval, tuincentrum 2,99 (aanbieding)Beeld .

Buitengebruik

Buitenlevenspecialist Macrovet levert de Redtop Wespenval (met lokstof), een plastic zak met daarin een tuitje van gaas en bovenop een rood dekseltje dat net een spleetje openlaat waar de wespen doorheen kunnen. De zak is alleen voor buitengebruik en moet op zo'n 10 tot 15 meter van het huis worden opgehangen. De Killa, verkrijgbaar bij wespenvanger.nu, heeft een grote gele dop die je op een halfvolle petfles plaatst.

Van Agradi Dierbenodigdheden komt de Vespano Wespenvanger van Kerbl, een grijze schaal met een transparante deksel waarin een gat zit met een dekseltje dat circa 2 centimeter openlaat. Zowel Redtop als Vespano garandeert dat de val bijen en 'andere nuttige insecten' buitenhoudt - ervan uitgaand dat wespen geen ander nut hebben dan mensen te zieken.

Team A, dat bestond uit Volkskrant-redacteur Jeroen Trommelen en zijn vrouw Anneke, testte in Broek in Waterland de Redtop, de Killa en de glazen kruik. De laatste doet al jaren naar volle tevredenheid dienst bij team A. Team B, bestaande uit ondergetekende en buren Hans Ledderhof en Marlies Ransdorp in een vakantiepark in Maarssen, testte er ook de Vespano bij.

Killa Wespenvanger, setje 6 st. 14,95. Beeld .
Killa Wespenvanger, setje 6 st. 14,95.Beeld .

Link klusje

Bij team A vlogen in 3 etmalen 31 wespen en wespachtigen in de Redtop en 25 in de glazen kruik. De bijvangst bestond bij de Redtop uit 8 vliegen en bij de glazen kruik uit 9 vliegen, 50 mieren, 1 sprinkhaan en 3 muggen. De Killa scoorde op alle fronten 0.

Team B ving in 2 etmalen met de Redtop 69 wespen, 17 vliegen en 4 oorwurmen, en met de glazen kruik 5 wespen, 1 slak en 1 mot. In de Killa-fles zat 1 wesp. De Vespano bleek een massamoordenaar met 126 wespen, 22 vliegen, 73 mieren, 1 tor en 1 mot.

Het legen van de vallen kan een link klusje zijn wanneer niet alle wespen zijn verdronken. Kokend water lost veel op. De Redtop is niet bedoeld om tussentijds te legen. Je hangt hem aan het begin van het seizoen op en gooit hem weg als hij vol is. Geen omkijken naar en dat is maar goed ook. Met de bijgeleverde lokstof (iets honingachtigs) ziet de val eruit als een zak pies. Maar effectief is hij wel, al blijft team A de glazen kruik trouw. Bij team B is de Vespano favoriet.

Kerbl Wespenval Vespano 13,95 Beeld .
Kerbl Wespenval Vespano 13,95Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden