Werkstraf bejaarde jager voor doodschieten vrouw

BREDA Een 72-jarige jager uit Breda die tijdens de jacht een 39-jarige wandelaarster doodschoot, is vrijdag vrijgesproken van doodslag. Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel geëist voor doodslag, maar de Bredase rechter veroordeelde de man tot een werkstraf van 240 uur wegens het veel lichtere vergrijp dood door schuld....

Peter de Graaf

De man was eind december 2007 aan het jagen op de Bavelse Berg, een jacht- én wandelgebied aan de oostkant van Breda. Hij richtte volgens eigen zeggen op een duif. Maar hij raakte een vrouw, die haar honden aan het uitlaten was. De 39-jarige vrouw viel zwaar gewond neer, maar wist nog wel haar man te bellen, die de ambulance alarmeerde. Enkele dagen later bezweek ze aan haar verwondingen.

De jager zegt niet te hebben geweten dat hij een persoon had geraakt. Wel vertoonde hij na het incident verdacht gedrag. Hij had wel de sirenes gehoord, maar had niet in de gaten dat het iets met zijn schot te maken had. Thuis loog hij tegen zijn vrouw waar hij die dag had gejaagd. Ook zou hij later kogelhulzen hebben verstopt.

Zelfs toen hij als verdachte in beeld kwam, ontkende hij aanvankelijk iets met de dood van de vrouw te maken te hebben. Pas na twee maanden gaf hij openheid van zaken. ‘Door deze houding heeft de jager niet alleen bij de nabestaanden van het slachtoffer, maar ook in zijn eigen omgeving onnodig veel leed veroorzaakt’, aldus de rechter.

Volgens het OM heeft de jager de vrouw met een rechtstreeks schot geraakt. Wellicht had hij op een van de honden gemikt. De officier van justitie vindt dat de verdachte kon weten dat er ook mensen rondliepen en dat hij door zijn handelwijze het risico heeft genomen iemand te raken: doodslag. Zover ging de rechtbank niet. De rechter sluit niet uit dat de jager inderdaad op een duif schoot en dat het schot op de grond is afgeketst en het slachtoffer raakte.

De jager zat 23 dagen in voorarrest. De rechtbank legde de verdachte ook een gevangenisstraf van 293 dagen op, waarvan 270 voorwaardelijk. Tevens moet hij de echtgenoot van het slachtoffer ruim 10 duizend euro betalen. Bij de strafmaat hield de rechter ook rekening met de leeftijd van de man, die tijdens de rechtszitting enkele keren onwel was geworden.

Peter de Graaf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden