Werkgarderobe voor vrouwen

Een minirok past niet in de werksfeer. Een lange broek kan wel, maar dan liefst gecombineerd met een hakje. Sylvia Tóth over kledingregels voor carrièrevrouwen....

Tekst Brigit Kooijman & Harrie van der Meulen

1. Cisca Dresselhuys van Opzij heeft het mantelpak ooit een 'dwangpakje' genoemd. Dat is wat overdreven, maar als je je er niet lekker in voelt moet je het beslist niet dragen. Het belangrijkste is dat je met je kleding je persoonlijkheid uitstraalt. Heb je een sollicitatiegesprek, trek dan iets aan waarbij je toekomstige baas een indruk krijgt van het type dat je bent. Als je 'verkleed' bent, val je door de mand zodra je je eigen kleding weer draagt. Ben je flamboyant, of bescheiden, breng dat tot uitdrukking in je kledingkeuze. Claudia Sträter heeft goede, prettig zittende en betaalbare kleding. Zelf koop ik veel kleren bij Hardie's in Den Haag. Ze doen in couture en in confectie. Voor 3000 gulden heb je daar een winter- of zomergarderobe, althans een aantal basisstukken, waarmee je jaren vooruit kunt.

2. In de zomer kun je gerust met blote benen lopen. Als je spataderen hebt is het wat anders, maar jonge meisjes kunnen zeker zonder panty. Wanneer je bruine benen hebt zoals ik zien mensen het vaak niet eens. Ze vragen weleens wat voor kousen ik toch aan heb, en dan zeg ik: 'Een heel dunne kwaliteit.' Engelse vrouwen lopen altijd met kousen, hoe warm het ook is. Vreselijk lelijk, die eeuwige glim om hun benen. Wat de kleur betreft, kan ik 'Nearly black' van Calvin Klein aanbevelen. Te dragen bij bruin, blauw en zwart.

3. Tot je basisgarderobe horen een paar hele mooie rokken, de duurste die je kunt betalen. Of broeken, dat maakt niets uit, zolang ze maar klassiek zijn. Je kunt niet in spijkerbroek naar je werk. Neem uit praktische overwegingen gedekte tinten - zwart, blauw, grijs - omdat je daarmee goed kunt combineren. De kleurigheid zit 'm dan gewoon in het truitje of bloesje dat je erop draagt. Kleurige dingen dragen mag. Wees niet te bang om op te vallen, als je maar respect toont voor je omgeving. Een minirok past in mijn ogen niet in een werksfeer. Al ben je nog zo jong en heb je nog zulke mooie benen, als je te uitdagend gekleed gaat, leidt dat te veel af. Vrouwelijk en elegant is uitstekend, maar het moet wel beschaafd blijven. Waarmee ik niet wil zeggen dat je in tuttige klm-kleding met rokken tot ver over de knie moet lopen.

4. Voor een vrouw kunnen accessoires veel doen. Als ik een sollicitante krijg die binnenstapt in een nette rok of broek, schoon en verzorgd is en dan ook nog een prachtige collegemap voor de dag haalt, schat ik haar in als iemand met aandacht voor de omgeving. Zelfs met een fraaie pen kun je iets zeggen over je karakter. Je straalt ermee uit dat je zorg hebt voor details. Ook als je bij een jong internetbedrijf zit waar het allemaal heel casual mag, zal het toch gewaardeerd wor den als je zorgvuldig je kleding en accessoires hebt uitgekozen.

5. Een witte katoenen bloes vind ik altijd prachtig. Staat overal bij en ziet er verzorgd uit. Je kunt ze overal krijgen. Als je een romantisch type bent, mag je best een bloes dragen met ruches en frutseltjes, desnoods op een wijde lange rok. In deze tijd van enorme krapte op de arbeidsmarkt waarin kwaliteit automatisch komt bovendrijven, kun je meer jezelf zijn dan ooit. Ik ben heel mijn leven ingegaan tegen de uniformcultuur en beschouw het dan ook als een grote zegen dat de regels op het gebied van kleding steeds soepeler worden. Je moet je lekker voelen in wat je draagt, dat komt ook je prestaties ten goede.

6. Ik hou zelf erg van schoenen met hakken, maar je moet erop kunnen lopen. Platte schoenen kunnen, mits goed gepoetst, ook heel keurig en elegant zijn. Wel moet er een balans zijn in je kleren en daarom vind ik onder een broek hakken toch wel de voorkeur hebben. Wij vrouwen moeten altijd de indruk vermijden dat we mannen willen imiteren, tegen dat beeld heb ik mijn hele leven gevochten. Als je een broek combineert met een hakje - maar ook bijvoorbeeld met sieraden - laat je er geen misverstand over bestaan dat je blij bent een vrouw te zijn.

7. Als je naar een huwelijk gaat of naar een feestje bij iemand thuis, mag je er niet mooier uitzien dan de gastvrouw. Je mag nooit de show stelen. Voor bedrijfsfeestjes geldt eerder het omgekeerde. Pak maar uit als je het leuk vindt; de organisator van het feest zal het zien als een teken van respect. Bij Content hadden we fantastische bedrijfsparty's. Ik kreeg altijd iets warms over me als ik zag hoe prachtig onze meisjes zich hadden aangekleed. Kortom, een feestjurk kan goed van pas komen.

8. Ik vind het prettig als ik iemand om me heen heb die een lekker fris luchtje draagt. Mijn eigen parfum is Escape van Calvin Klein. Op een of andere manier is het de geur die bij me hoort. Kies een parfum dat bij je past en dat goed combineert met je huid; daarover kun je je ook laten adviseren bij een parfumerie.

9. Ik heb tot m'n dertigste heel lang haar gehad en toen ineens was het eraf. Als je boven een bepaalde leeftijd bent, vind ik lang haar niet echt meer kunnen. Je kunt het uiteraard ook opsteken. Maar het enige wat werkelijk telt is dat je haar verzorgd is: als je het kleurt, mag je geen uitgroei zien. Een goede coupe is belangrijker dan verven en rotzooitjes erin. Wat ik bij jonge meisjes wel erg leuk vind in de zomer is een beetje wetlook-gel bij de haargrens. Staat heel fris.

Make-up hoeft niet. Als je jezelf mooi vindt zonder is dat prima. Al denk ik wel dat elke vrouw, jong of oud, behoefte heeft aan enige correctie. De manier waarop je je opmaakt, moet passen bij je persoonlijkheid. Een maffe kleur nagellak mag best, zolang het maar geen afbrokkelende bedoening is. Zo'n enorme pancake op je gezicht waar de wind niet doorheen komt, vind ik persoonlijk niet erg prettig om naar te kijken. Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand zich daar happy bij voelt.

10. Sieraden zijn belangrijk voor een vrouw. Het hoeft natuurlijk niet, maar als het bij je past moet je het zeker niet achterwege laten. Koop nooit rommel. Beter één mooi horloge dan een handvol ordinaire ringen. Ik let altijd erg op wat voor sieraden een vrouw draagt. Misschien nog wel meer dan haar kleren, zeggen ze iets over haar persoonlijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden