Welk ei smaakt het best? Batterij vs. bio

Met Pasen op komst, wilt u natuurlijk weten welk ei het lekkerst is. V proeft.

Pay-Uun Hiu
Deen scharrelei, 6 st., 1,25 euro. Beeld Hilde Harsha000
Deen scharrelei, 6 st., 1,25 euro.Beeld Hilde Harsha000

Een ei is een ei is een ei. Of niet? De eierindustrie laat er geen twijfel over bestaan: het ene ei is het andere niet. Dus sta je in de supermarkt voor een wand met maïseieren, vrije uitloopeieren, scharreleieren, omega 3-eieren, biologische eieren en blije kip-eieren. Zielige kip-eieren zijn er ook, maar die heten natuurlijk niet zo.

Diervriendelijk of niet, biologisch of niet - dat zijn gewetensvragen. Maïs, granen en omega 3 gaan over voedingsstoffen en gezondheid. Maar proef je het verschil tussen een politiek correct en hartstikke fout ei?

Het V-panel met Mac van Dinther (restaurantrecensies) en Volkskeukenkoks Marie Louise Schipper en Loethe Olthuis doet een blinde smaaktest met zes eieren. De eieren zijn genummerd en zijn tussen medium en hard gekookt. Er wordt geproefd in twee ronden.

Dat is nog behoorlijk lastig. Een ei dat in de eerste ronde vies was, smaakt de tweede keer beter en omgekeerd. 'Volgens mij is er nauwelijks verschil', vindt Van Dinther, daar is Olthuis het niet mee eens. Nummer 3, zegt ze bij herhaling, smaakt uitgesproken vissig en vies. Dat is inderdaad het omega 3-ei, waardoor je je kunt afvragen of dit ei wel geschikt is voor vegetariërs die ook geen vis eten.

Olthuis is erg gecharmeerd van ei nummer 1, dat ze omschrijft als lekker nootachtig met een mooie kleur geel. Daarbij kan sprake zijn van smaakgewenning: het is het ei van haar eigen kip Keetje. Schipper proeft geen verschil met nummer 2, Deen biologisch. Van Dinther vindt ei 1 'bitter' en 'melig'. Het maïsei van De Boed (nummer 4) valt wel op door de oranje kleur van de dooier, maar springt er niet echt uit qua smaak.

De strijd tussen geweten en smaakbeleving speelt zich vooral af bij ei 5 en ei 6.

Eieren van kip Keetje. Niet te koop. Beeld .
Eieren van kip Keetje. Niet te koop.Beeld .

De winnaar

Ei 5 is het Gijs-ei en heeft de beste papieren. Het is afkomstig van zorgboerderij De Haam in Limburg, waar de kippen de beschikking hebben over een uitgestrekt buitenterrein en een overdekte grote uitloop met lichtdoorlatend dak voorzien van bomen en speeltjes. Het Gijs-ei heeft drie sterren van het Dierenbeschermingkeurmerk Beter Leven en doet ook mee aan het proefproject 'Op weg naar 100% lokaal veevoer' van Milieu Centraal. Dat wil zeggen dat al het voer voor de Gijskippen uit Europa komt.

In eerste instantie wordt ei 5 er niet in positieve zin uitgepikt. 'Niet lekker', schrijft Schipper. 'Tamelijk vlak', noteert Van Dinther. Olthuis vindt het een 'best lekker' ei. Na de tweede proef vindt Van Dinther het wel een 'interessant' ei.

Bij de eerste ronde valt ei 6 af voor Schipper, maar ze herziet haar mening bij de tweede keer. En dan blijkt het spierwitte XL-scharrelei van Deen toch de meeste punten voor smaak te krijgen. 'Gewoon een veredeld batterij-ei dus', concludeert Van Dinther. 'Niet slecht.' Maar wel een gevoelige knauw voor het geweten.

GIJS-ei, 6 st. 1,69 euro. Beeld .
GIJS-ei, 6 st. 1,69 euro.Beeld .
De Boed Maïs, 6 st., 1,70 euro. Beeld Hilde Harsha000
De Boed Maïs, 6 st., 1,70 euro.Beeld Hilde Harsha000
Deen, biologische eieren, 6 st., 1,45 euro. Beeld .
Deen, biologische eieren, 6 st., 1,45 euro.Beeld .
Blije Kip eieren, omega 3, 6 st., 1,46 euro. Beeld .
Blije Kip eieren, omega 3, 6 st., 1,46 euro.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden