Welgestelde toerist heeft grootste kans op vakantiediarree

Toeristen uit hogere sociale klassen lopen de meeste kans op vakantieziekte nummer 1: diarree. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Maag Lever Darm Stichting in Utrecht heeft laten uitvoeren door de Universiteit van Maastricht....

Reizigers uit welvarende landen hebben sowieso al een grotere kans op besmetting. 'Maar we vermoeden dat mensen die in heel beschermde omstandigheden leven nog meer risico lopen', zegt directeur Jacqueline van Male van de Maag Lever Darm Stichting. 'De onderzoekers hebben geen andere reden kunnen bedenken.'

Volgens Van Male bestaat er over diarree een misverstand. De ziekte wordt niet veroorzaakt door een overmaat aan bacteriën, maar door bacteriën en virussen waarmee de toerist niet eerder in aanraking is gekomen en waarvoor hij of zij niet immuun is. 'Mensen letten in Thailand beter op wat ze eten en drinken dan in een schitterend hotel in Tunesië.'

Dat blijkt ook uit de cijfers. In Thailand krijgt een kwart van de Nederlanders diarree, in Tunesië ongeveer de helft. Volgens het onderzoek raken in totaal 1,3 miljoen Nederlanders tijdens hun vakantie besmet.

Ongeveer 90 procent verspeelt één tot vier vakantiedagen. De rest is zeven tot tien dagen uitgeschakeld. In die groep zitten ook de 27 duizend vakantiegangers die nog niet beter zijn en na terugkeer in Nederland niet aan het werk kunnen.

De onderzoekers uit Maastricht hebben berekend dat daarmee 36 miljoen gulden verloren gaat aan arbeidsproductiviteit. Dat valt in het niet aan het verlies aan dagen tijdens de vakantie. Dat leed is in het onderzoek gekwantificeerd op 233 miljoen. Aan middeltjes om diarree te voorkomen of te bestrijden wordt 2,7 miljoen gulden uitgegeven.

'Er wordt op vakantie heel wat geleden', zegt Van Male, 'terwijl dat niet nodig is.' De grootste kans op besmetting loopt de toerist met eten en drinken. Vooral het nuttigen van vis en schelpdieren is riskant. Bacteriën kunnen ook worden overgedragen door mensen en dieren.

Toren van Pisa

hangt in bretels

De scheve toren van Pisa is tijdelijk in 'bretels' gehangen om het herstel van de fundering niet in gevaar te brengen. Twee stalen kabels van 103 meter lang zijn, met zware tegenwichten, op 22 meter hoogte vastgemaakt aan de witte, marmeren klokkentoren. De kabels kunnen elk een trekkracht van honderd ton weerstaan.

'Wij willen geen doodsangst meer uitstaan zoals in 1995, toen de toren in één nacht twee millimeter uit het lood raakte', aldus de leider van de restauratiewerken Michel Jamiolkowski.

Toerist rijdt Spaanse

bus zelf naar huis

De Geschillencommissie Reizen heeft een vergoeding van ruim vijfhonderd gulden toegekend aan een Spanje-ganger die begin augustus een touringcar heeft helpen terugrijden naar Nederland. Daarmee bespaarde hij zichzelf en zijn medepassagiers acht uur vertraging.

Op de terugweg uit Benidorm controleerde de Franse politie de Spaanse chauffeur en legde hem een rijverbod op van acht uur. Toen de Nederlander zijn groot-rijbewijs toonde en beloofde dat hij zelf achter het stuur zouden gaan zitten, mocht de touringcar doorrijden.

Voor de passagiers was dat een hele opluchting. De bus had de hele nacht met pech stilgestaan in de buurt van Barcelona. Tot er een reserve-onderdeel was aangevoerd, moesten de passagiers zonder eten of drinken wachten in de berm.

Dat laatste vindt de commissie geen stijl. Pech is niet te voorzien, maar dat is nog geen reden de klanten aan hun lot over te laten. De passagiers hadden overigens meer klachten.

Ze mochten, toen de pech bij Barcelona was verholpen, aanvankelijk noch de telefoon en noch het toilet in de bus gebruiken. De chauffeur had haast, niet wetend dat hem in Frankrijk een rijverbod zou worden opgelegd dat alleen kon worden omzeild door het aanbod van de passagier met groot-rijbewijs.

Het touringcarbedrijf had de vrijwillige chauffeur al een vergoeding toegezegd van bijna 300 gulden. Hij vond dat aanvankelijk niet genoeg, maar ging uiteindelijk akkoord. Vanwege het ongerief bij Barcelona is het bedrag door de commissie verhoogd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden