'Wees lief voor je vrouw, acht haar hoog, lijd'

'Even zelfbevredigen.' 2800 moderne christenmannen in de Veluwehal zijn doodstil als het woord zaterdag klinkt. Uit de mond nota bene van een cabaretier om wiens gewaagdheden ('het lekkere kontje van de Alfa Romeo Giulietta') een kwartier lang zeer hartelijk gelachen was....

De cabaretier op de Nationale Mannendag te Barneveld deed een act over wat echte mannen bezielt: dat ene dus. En waar ze altijd graag over praten: voetbal, auto's en vrouwen. Maar nu moesten ze zich kwetsbaar opstellen, ook naar hun vrienden toe, en viel dat woord. De cabaretier schrikt zelf ook van de pijnlijke stilte en brengt zijn conference vlug naar een einde waarin Jezus verschijnt als beste vriend in nood.

Middagpauze, de jonge dagpresentator gaat voor in gebed: 'Here God, we vinden het best wel eng ons open te stellen naar de mensen toe. Help ons de liefde van onze vrouw en kinderen, mensen die u om ons heen hebt geplaatst, waard te zijn.'

2800 Moderne christenmannen, velen van hen in ruitjesoverhemd, eten uit een witte lunchdoos broodje ham, broodje kaas, krentenbol en appel, zittend en staand op stoep, straat en parkeerterrein buiten de Veluwehal. En praten. 'Nou, Ties is mijn beste vriend', zegt een man tegen een dame van de EO-televisie die vroeg waarom hij die had meegenomen naar de Nationale Mannendag. 'Soms heb je 't gevoel dat je alléén met die dingen zit.'

'Welke dingen bedoelt u?'

'Kwesties rondom seksualiteit. Zoals die cabaretier de dingen presenteerde, dat mag van mij wel wat meer.'

Tot in het winkelcentrum achter de toren waar Jan van Schaffelaar af sprong, laten de Mannendagmannen zich als zodanig kennen. Of door de bijbel in hun hand of door de onderlinge gesprekken: 'Zo anders zijn de dingen nu tussen man en vrouw.'

'Ja, dat heeft mij ook veranderd.'

'Niet door de theorie, maar wat ik praktisch om mij heen zag gebeuren.'

'Probeer je als christen dan maar eens staande te houden.'

Dat er behoefte is, staat vast. De eerste Nationale Mannendag was weken van tevoren volgeboekt. Het hadden er met gemak vijfduizend kunnen zijn, evenveel als Jezus met vijf broden en twee vissen voedde aan de Zee van Tiberias. Maar behoefte waaraan precies? Het uit Amerika overgewaaide verschijnsel wordt daar wel geïnterpreteerd als een reactie op het feminisme en een poging de dominante positie van de man in het gezin te herstellen.

Als je op de Nederlandse Mannendag de 'Heregod' en het pure geëvangeliseer in mindering bracht, bleef 30 procent tijd over voor iets specifieks. Daarvan werd weer de helft besteed aan de samenzang van christelijke liederen, schouder aan schouder staand, en sommigen de armen in vervoering omhoog, als de christennegers in Amerika. 'Een stuk samenzijn, een stuk beleving van jezelf en van verbondenheid naar mannen toe', werd meerdere keren gezegd.

Ook was er de geijkte getuigenis. Van een zakenman dit keer: miljonair geweest, zó'n huis, faillissement, huwelijkse problemen met Loes en de kinderen, én 'seksverslaafd én pornoverslaafd', voegde hij er zelf aan toe.

Afijn, op de knieën, worstelen, een andere zakenman ontmoet, een christenman, die hem uitnodigde voor een ontbijtbijeenkomst van de Christian Business and Management Consultancy. En daar zat hij nu blijmoedig op het podium en op de videoschermen in de Veluwehal van zijn geluk in Jezus te getuigen. En het huweljk ging nu ook een stuk beter.

Dat was op het eind van de Nationale Mannendag ook de concrete crux van de preek van Henk Binnendijk, het in een opvallend geel colbertje gestoken 'kanon van de televisie'.

Geef aandacht en tijd aan je vrouw, luidde de boodschap. 'Wees lief voor d'r, acht haar hoog, lijd er desnoods onder.' Impliciet was de boodschap: ook de vrouw van de christenman is onder invloed van alles en nog wat veranderd, houd daar rekening mee, en red het huwelijk.

Seksualiteit bleef, op het ene moment na van de cabaretier, onbesproken. Toch verzekerden de organiserende EO en stichting Mannen-in-Beweging dat de vrouwen na de Mannendag in Barneveld een andere man zouden zien thuiskomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden