Weer mildere straffen medeverdachten hasjbaas Zwolsman

Het gerechtshof in Arnhem heeft maandag veelal lager gestraft dan het Openbaar Ministerie (OM) wilde in de zaak tegen 19 medeverdachten van de hasjhandel en witwaspraktijken van wijlen hasjbaas Charles Zwolsman. Ook de rechtbank legde eerder al lagere straffen op dan de eisen van het OM.

Redactie

De weduwe van Zwolsman, Scarlet D., kreeg bijvoorbeeld 30 maanden cel terwijl er 5 jaar plus een kleinere straf was geëist. Het OM dichtte haar een grotere rol toe dan het hof. Ook drie hennepproducenten die voor of met Zwolsman werkten, kregen lagere straffen: 8 tot 21 maanden in plaats van de geëiste 3 tot 4 jaar cel.

Een grote strafeis die maandag wel gehonoreerd werd, was de 4 jaar cel tegen een Britse afnemer van 23 hasjtransporten.

Alle andere verdachten kregen celstraffen tot maximaal 16 maanden, of werkstraffen met soms nog een voorwaardelijke straf.

Het onderzoek tegen de in januari 2011 overleden Zwolsman bracht een grootschalige handel aan het licht, met kwekerijen, hasjperserijen en distributielocaties. Zwolsman exporteerde vooral hasj naar Groot-Brittannië.

Een aantal medeverdachten werd vervolgd wegens het helpen witwassen van de illegale miljoenenwinsten van Zwolsman, door auto's te kopen of door creditcards beschikbaar te stellen die cash werden terugbetaald.

Een deel van het witwassen gebeurde volgens de aanklager via de raceteams van Zwolsmans zoon, Charles jr. Hij kreeg 100 uur werkstraf, terwijl het OM 240 uur met een jaar voorwaardelijke celstraf had geëist. In deze zaak had de rechtbank eerder juist een hogere straf opgelegd dan geëist.

Zwolsman senior werd opgepakt in 2006. Tussen 2004 en 2009 kwam zijn imperium, in beeld, met ruim 100 verdachten. Zwolsman overleed in januari 2011.

In één zaak is geen uitspraak gedaan. Van een witwasverdachte die met een sporttas met 4,6 miljoen euro aan contant geld werd aangehouden, moet Belgische rechtspraak uitwijzen of hij wel in Nederland berecht kon worden. Hij kreeg eerder 3 jaar cel, waarvan de geldigheid nu wordt bestreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden