Weer is Betuwelijn dag vertraagd

Rond het middaguur is de Betuwelijn voor de zoveelste keer 'vastgelopen'. De eigenaren van de boerderij die moet worden gesloopt om ruimte te maken voor de spoorlijn zitten binnen....

Dinsdagochtend om half acht stonden Jansen en de slopers op de stoep van de boerderij van de familie Ebbers aan de Lodderhoeksestraat in Angeren. Het huis staat precies op het punt waar straks de tunnel de grond in gaat om het Pannerdens Kanaal te kruisen. Dus moet het huis verdwijnen.

Maar actievoerders van Groen Front! hebben lucht gekregen van de sloop, nadat Henri Ebbers zich op televisie heeft beklaagd over de geringe medewerking die hij kreeg bij het vinden van vervangende huisvesting. Dus staan ook zij voor de deur.

Juist als de slopers aan de gang willen gaan, duwen een stuk of vijftien actievoerders de hekken plat, pikken de ladders van de slopers in en klimmen op de daken van de boerderij en de bijgebouwen. Een paar proberen binnen te komen. Jos Ebbers: 'Die heeft mijn broer eruit weten te duwen.'

Dat ze het dak op klommen, kon niemand echter verhinderen. En zo herhaalt zich op kleine schaal wat zich twee maanden geleden voltrok op andere plaatsen langs het tracé van het Betuwelijn: een langdurige verwijdering van een handjevol actievoerders die hardnekkig zand blijven strooien in de machine van de Betuwelijn.

Urenlang staat alles stil. De actievoerders doden de tijd met een potje volleybal, de slopers gaan friet halen, de NS'ers staan voor de deur te lummelen en de bewoners durven het huis niet uit, omdat de NS de gebouwen nog niet officieel in bezit heeft genomen. 'Wij hebben de bewoners vriendelijk verzocht even te blijven', zegt Jansen.

'We zijn bang dat wij verantwoordelijk worden gesteld als er nu iets gebeurt', zegt Jos Ebbers.

Pas tegen tweeën stormt een groepje agenten het erf op om erachter te komen dat ze geen ladders bij zich hebben. Als die zijn gehaald, worden de actievoerders één voor één van het dak gehaald. Ze plegen lijdzaam verzet. Twee actievoerders hebben zich teruggetrokken op de nok van het dak.

Na veel vijven en zessen komt een ladderwagen van de brandweer voorrijden. Tegen vieren zijn ook de laatste twee Groenfronters van het dak gehaald en kunnen de slopers aan het werk. Het is het 107de pand dat wordt gesloopt ten behoeve van de Betuwespoorlijn. Er zijn er nog 61 te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden