WEEKENDWIJSHEIDPaul van Loon

Weekendwijsheid van Paul van Loon: ‘Wees een kleuter’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week kinderboekenschrijver Paul van Loon.

Paul van Loon. Beeld Tuffcat Media
Paul van Loon.Beeld Tuffcat Media

Paul van Loon: ‘Alle kinderen zijn kunstenaars, ze kunnen geweldig tekenen. Ik heb daar honderden bewijzen van gezien. Ik weet het van mezelf, en ik zie het in de tekeningen die kinderen mij opsturen: ontzettend veel kleuters die allemaal kleuren alsof ze Karel Appel zijn. Tot mijn spijt wordt deze grenzeloze creativiteit op jonge leeftijd afgeleerd. Vanaf ongeveer groep 5 denken de meeste kinderen dat ze binnen de lijntjes moeten tekenen, en daarmee verdwijnt hun onbevangenheid. De vormen en kleuren zijn niet meer vrij.

Kinderen moeten al snel een richting kiezen, een advies volgen over hun toekomst. Een keuze maken voor de rest van je leven. Maar je weet nog niks. Zo creëer je bankdirecteuren die eigenlijk liever vissers waren geweest. Ik denk daarom dat het belangrijk is dat je in je jeugd vooral buiten de lijntjes blijft kleuren, en zo voorkomt dat je jezelf verloochent.

Kleuters worden niet geremd door wat ‘mooi’ of ‘goed’ is. Ze maken gewoon een schilderij met dezelfde overtuiging waarmee Michelangelo het plafond van de Sixtijnse kapel beschilderde, maar dan nog vrijmoediger. De kunst voor volwassenen is om die onbevangenheid terug te vinden. Probeer eens als kind te tekenen, zonder in de patronen te denken die je aangeleerd zijn. Pak die pot pindakaas en smeer hem over de vloer. Als je lang genoeg wacht, word je vanzelf Wim T. Schippers. Of smijt een pot verf tegen de muur. Je ziet wel wat eruit komt. Mijn dochter kon het ook goed, vroeger. Ik zat haar bijvoorbeeld op de bank voor te lezen terwijl ze haar voeten op de poes liet rusten. ‘Dat is een zwembad’, zei ze, wijzend op de kat. Dus toen was het een zwembad. Als je goed naar kleuters kijkt, wordt alles mogelijk.’

Gezocht: duizend trouwe lezers

Op 7 november verschijnt het duizendste nummer van Volkskrant Magazine. In dat nummer willen we u centraal zetten, onze lezer, zonder wie die duizend nummers er nooit waren geweest. Wie bent u? Hoe woont u, en met wie? Wat víndt u, van ons en van de wereld? Voor een artikel zoeken we duizend lezers die hun antwoorden willen delen. Geprikkeld? Geef u op voor de Open Redactie, het panel voor Volkskrant-abonnees. Op 22 september ontvangt u dan de enquête in uw mail. We zijn benieuwd naar uw antwoorden!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden