WeekendwijsheidJan Terlouw

Weekendwijsheid van Jan Terlouw: ‘Probeer de oorzaak van je zenuwen te vinden’

null Beeld Hollandse Hoogte / Eelkje Colmjon
Beeld Hollandse Hoogte / Eelkje Colmjon

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week Jan Terlouw (88), wetenschapper, oud-politicus en schrijver.

Margot C. Pol

‘Ik heb in mijn leven geleerd dat er twee dingen zijn die ontzaglijk veel energie kosten. Het eerste is ruzie: probeer dat zo vroeg mogelijk te dempen, want het is niet constructief; je komt veel verder met een compromis. Het tweede is nervositeit. Als je daar zo snel mogelijk vanaf wilt, probeer je dan af te vragen: waarom ben ik nerveus? Dan kun je er wat aan doen.

Ja, dat klinkt heel simpel en dat is het ook. Bij mij was de oorzaak vaak dat ik me niet goed genoeg had voorbereid. Dan zag ik in mijn agenda staan dat ik de week erop een lezing moest geven over een onderwerp waar ik bitter weinig vanaf wist, waardoor ik zenuwachtig werd. Alleen al dat besef hielp: als ik me vervolgens inlas, verdween de spanning. Het is niks diepzinnigs, maar als je achter de oorzaak van je zenuwen komt, scheelt dat zoveel energie en levensvreugde.

Natuurlijk ben ik vroeger weleens zenuwachtig geweest, ik heb héél nerveuze momenten gekend. Ik was nog tamelijk jong toen ik bij een verkiezingsdebat met Den Uyl, Wiegel en Van Agt zat. Ik had me goed voorbereid, dat hielp, maar toen de uitzending begon, bedacht ik: er is maar één ding echt belangrijk en dat is dat je ontspannen bent. Het is helemaal niet erg als je iets niet weet en zegt: ‘Joop, zeg jij het maar.’ Dan gebeurt er namelijk niks. Ontspannen kerel, zullen de kijkers hooguit denken. Weet je het wél maar ben je zenuwachtig, dan zullen de mensen dat altijd onthouden. Sindsdien weet ik: hoe serieus de aanleiding ook is, ben je goed voorbereid en ontspannen, dan valt het wel mee.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden