weekendwijsheid

Weekendwijsheid van Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Wees dwaas genoeg om altijd ‘ja’ te zeggen’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week schrijver Ilja Leonard Pfeijffer.

Pieta Verhoeven
null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Ilja Leonard Pfeijffer (53): ‘Mijn vriendin, Stella, zegt altijd ja op alles. Onze eerste ontmoeting begon ook met haar ‘ja’. Ik kende haar helemaal niet. We waren buren in hetzelfde palazzo, maar we hadden nooit met elkaar gesproken. Op een druilerige avond zat ik op het terras onder een lekkende parasol. Het dreigde een mislukte avond te worden, en toen zag ik haar voor onze gemeenschappelijke voordeur staan drentelen. Ik ben opgestaan en als een kansloze missie gevraagd of ze zin had om iets te drinken. Tot mijn grote verbazing zei ze ja. Diezelfde avond werd ik hopeloos verliefd op haar.

Het getuigt van grote wijsheid om altijd ja te zeggen tegen dierbaren. Waarom zou je nee zeggen tegen een goed voorstel? Ik denk dat het een les is om juist nu te beginnen. Juist in deze periode van besmettingen en lockdowns heeft de hele maatschappij een grote nee-sticker op zich geplakt gekregen. Niks kan of mag.

Ik ben nog steeds aan het leren het ja-zeggen toe te passen. Het levert ontdekkingstochten op als je door open hekken durft te lopen, of de metro tot het eindstation neemt. Maar het meest spectaculaire voorbeeld van de kracht van ‘ja’ is onze verhuizing naar een enorm overdreven palazzo tegenover de kathedraal. Stella en ik wilden eigenlijk een klein zolderappartement. Maar ze vroeg ‘zullen we in dat palazzo gaan wonen?’ en ik zei ja. We kwamen er onlangs achter dat we dat eigenlijk deden omdat we allebei dachten dat de ander dat graag wilde. Zo komen er hele mooie dingen van. Als je alle bezwaren gaat opnoemen en rationeel gaat nadenken, komt het nooit tot zo’n groots gebaar. Dat gebeurt alleen als je de dwaasheid kunt opbrengen om ja te zeggen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden