WEEKENDWIJSHEIDJoke Hermsen

Weekendwijsheid van filosoof Joke Hermsen: ‘Creëer elke dag een Kairosmoment’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week Joke Hermsen (59), filosoof en schrijver.

Joke Hermsen. Beeld Koos Breukel
Joke Hermsen.Beeld Koos Breukel

Joke Hermsen: ‘De tijd heeft twee gezichten, Chronos en Kairos. In de Griekse mythologie is Chronos de kloktijd. Deze is in de westerse wereld sterk geëconomiseerd geraakt. Tijd is immers geld geworden, daarom zijn we zo gestrest. Maar Chronos had een kleinzoon die weleens vergeten wordt: Kairos. Kairos is de god van het juiste ogenblik en de goede gelegenheid. Hij personifieert de tijd van rust, inspiratie en creativiteit. Kairos heeft een weegschaal in zijn hand, waarmee hij over ons evenwicht waakt. Deze weegschaal is ook gebaseerd op een balans tussen Chronos en Kairos zelf. Als die doorslaat, dan raakt de mens, en dus de samenleving, uit balans. Vroeger zorgden rituelen, sociale en religieuze praktijken voor dit precaire evenwicht, tegenwoordig kan de kunst ons daarbij helpen.

Het is van belang af en toe een Kairotisch intermezzo in te lassen door een pauze te nemen van je werk, carrière en het nakomen van alle verplichtingen. Een tussentijd nemen, waarmee je de gewone gang van zaken onderbreekt, tot rust komt en je aandacht slechts op één ding richt. Eén vraag, één situatie, gedachte of handeling. Het is het tegenovergestelde van multitasken. Het is eerder een pleidooi voor monotasken. Zoals wanneer je een boek leest, een wandeling maakt, naar muziek luistert of opgaat in een film.

Alleen met rust en de juiste aandacht kun je een Kairosmoment scheppen. Je kunt ook een dagdeel in je agenda leeg laten en kijken wat er gebeurt. Vooral niets doelmatigs willen. Geen punten, geen prestaties. Alleen wat muziek opzetten, boek op schoot. Eigenlijk zit je al in een Kairos-intermezzo als je de kloktijd vergeet. Als je aan het mijmeren of dagdromen bent. Dan ontstaat er een betere balans tussen Chronos en Kairos en word je een evenwichtiger mens.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden