weekendwijsheid

Weekendwijsheid van Défano Holwijn: ‘Spaar je geld bij iemand die je vertrouwt’

Opdat we kunnen leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week YouTuber en presentator Défano Holwijn.

null Beeld Nigello Miguel
Beeld Nigello Miguel

Défano Holwijn (28): ‘Een hoop mensen die ik ken hebben moeite met sparen. Als ze eenmaal een bedrag op de bank hebben staan, hebben ze vaak moeite er niet aan te zitten. Wat goed werkt is om je geld bij iemand anders te sparen; je moeder, broertje of beste vriendin. Naast het feit dat je diegene vertrouwt, moet het ook een persoon zijn die goed omgaat met geld. Je hebt niets aan iemand die geweldig is, maar ook een gat in z’n hand heeft.

Mijn broertje Jhorano spaart bijvoorbeeld sinds een jaar of twee bij mij. Om de zoveel tijd stuurt hij een bedrag naar me op. Buiten het feit dat-ie op deze manier niet meteen bij zijn geld kan, heeft hij ook een tweede persoon die checkt of hij wel echt geld moet opnemen. Zo kan hij niet zomaar een impulsaankoop doen.

De geldbewaker – ik dus, in dit geval – moet wel kunnen aanvoelen wanneer hij de spaarder geld moet geven. Als m’n broertje een boete moet betalen, geef ik hem het geld ervoor. Het is geen gevangenis. Je bent als bewaker vooral een tweede paar ogen en oren. De spaarder moet op zijn beurt altijd een reden opgeven waarom hij het spaargeld wil opnemen. En die reden moet echt goed zijn. Af en toe stuurt Jhorano me een berichtje dat hij iets wil kopen van het geld wat hij bij mij stalt. Het komt zeker voor dat ik dan zeg: ‘Aaah jongen, echt niet nodig. Vorige week heb je ook al geld gepakt, doe maar even niet.’ En dan beseft hij dat hij het niet nodig heeft. Ik ken zijn kledingkast natuurlijk ook goed. Ik weet precies wanneer dat extra paar schoenen een aankoop van niks is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden