WeekendwijsheidAnnet Schaap

Weekendwijsheid van Annet Schaap: ‘Maak gemene tekeningen van degene op wie je boos bent’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week schrijver en illustrator Annet Schaap.

null Beeld Bonnita Postma
Beeld Bonnita Postma

Annet Schaap (56): ‘In mijn huishouden vindt iedereen ruzie heel vervelend, dus dat vermijden we zoveel mogelijk. Toch moet de negativiteit soms ook uit je lijf als je een conflictvermijder bent. Mijn zoon en ik hebben daar wat op gevonden: we maken hele gemene tekeningen over elkaar als we boos zijn. Hij tekent mij tussen de krokodillen die me proberen op te eten, of in het midden van allerlei rare machines die me uiteindelijk te pletter slaan en onthoofden. En ik doe dat ook, met hem. De regel is dat je alles mag tekenen, dus je probeert de meest vreselijke dingen te verzinnen. Ik tekende bijvoorbeeld dat Sinterklaas hem heel hard schopte. Of dat hij in een put zat en z’n vader en ik op de rand zaten te picknicken, of dat hij heel hard moest huilen en wij er ons niks van aantrokken. Dit klinkt vreselijk, maar het is altijd heel grappig. We moeten altijd hard lachen als we de tekeningen zien, en daarmee klaart de lucht.

De beste manier is om een groot boek op tafel te zetten, met aan weerszijde de boze tekenaars. Uiteindelijk laat je het kunstwerk aan elkaar zien, en schreeuw je een paar keer ‘O, dat is heel erg! Dat is echt gemeen!’ Het levert ontzettend veel plezier op. De basis van de relatie moet trouwens wel goed zijn. Het is meer bedoeld om een flinke irritatie te verhelpen. Het kan bij wijze van uitzondering ook op afstand. Laatst was ik even weg, naar Berlijn, en mijn zoon vond het vervelend dat ik er niet was. Ik kreeg meteen een appje: een tekening van mij, hangend aan een galg.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden