Weekendwijsheid Orwa Nyrabia

Weekendwijsheid: ‘Treed de ander nederig tegemoet’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander.

Orwa Nyrabia, artistiek directeur van Idfa. Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Post

Orwa Nyrabia (40), sinds dit jaar artistiek directeur van documentairefestival Idfa: ‘Mijn inzicht is eigenlijk een oefening. Ik heb hem geleerd van een Somalische psycholoog die ik ooit ontmoette, en sindsdien doe ik ’m altijd als ik geconfronteerd word met mijn eigen vooroordelen. Neem die psychologe zelf. Je kunt denken: o, Somalië is een vreselijk, onderontwikkeld land zonder onderwijs, totaal afgesloten van de moderne wereld. Maar je kunt ook denken: wat kan ik van deze vrouw leren? En wie in zo’n omgeving leeft, heeft misschien wel een diepere en genuanceerdere kennis van de wereld dan ik.

Dezelfde oefening helpt me ook om mensen te begrijpen die juist niet openstaan voor anderen. De ene keer is dat lastiger dan de andere: in het geval van Europees extreemrechts, bijvoorbeeld, of islamitisch jihadisme. Toen ik in mijn geboorteland Syrië werd opgepakt door de geheime politie, zag ik het als een uitdaging om de ondervrager als medemens te blijven zien. Zo kwam ik erachter dat hij niet naar huis mocht tót ik een bekentenis had afgelegd. Natuurlijk was die man in mijn ogen een misdadiger, maar tegelijkertijd zat hij daar, net als ik: opgesloten. Ook nu in Nederland zijn er mensen die standaard aan me vragen hoe het mijn integratie gaat. En of ik de taal wel leer, de dag nadat ik geland was, ik bedoel: kom op! Voor iemand die net nieuw is, voelt dat niet echt als een warm welkom, maar met een beetje moeite kan ik me inleven en hun vragen zien in het licht van de verwarring rondom vluchtelingen. Door nederig te zijn, probeer ik ervoor te zorgen dat fascisme mij niet ook tot een fascist maakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden